Jegyzet

2023.12.02. 21:00

Misztérium

Több jótékonysági Mikulás-futást is szerveznek a hétvégén vármegyénkben. Dorogon például a menstruációs szegénységre hívjak fel ismét a figyelmet, ami nagyon jó és sajnálatosan ritka kezdeményezés.

Körtvélyfáy Dina

A társadalom a menstruációt egyfajta misztériumként kezeli. A férfiak többsége semmit sem tud róla, a nőknek pedig nem illik erről beszélni. A betéteket, egyéb felszereléseket dugdossuk, és a nők hatalmas hányadát érintő fájdalmat is illik csendben viselni. Az, hogy az erős fájdalom hátterében komoly egészségügyi probléma is állhat, az jó eséllyel ki sem derül időben, tekintve, hogy már a magánorvosokhoz is heteket kell sorban állni. Arról nem is beszélve, hogy a nőgyógyászati megbetegedések kezelési lehetőségeivel az orvostudomány igencsak el van maradva.

Ha ez nem lenne elég, a menstruációs szegénység szintén hatalmas probléma. Már egy viszonylag jó körülmények között élő nőnek sem egyszerű beszereznie a betétet, vagy éppen tampont, hiszen ezek ára is az egekbe szökött. Akik pedig nélkülöznek, azoknak esélyük sincs megvenni ezeket a termékeket. Időről időre felmerül, hogy ingyenesen kellene biztosítani ezeket a nőknek, azonban egyes férfiak hangosan ellenzik az ötletet, mondván, akkor nekik meg a zsebkendő legyen ingyen. Milyen remek érv! Kár, hogy egyetlen férfi sem használ betétet, így olyasmi ingyenessé tételét sajnálják a nőktől, amire ők nem is költenek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában