Vármegyejáró

2023.12.15. 20:09

Megépült a bajnai mini bölcsőde: nagy segítség ez a családoknak

Újabb sikeres esztendőt zárnak Bajnán, idén sokak örömére megépült a mini bölcsőde, jövőre pedig az új közösségi tér fejlesztésén lesz a hangsúly.

Walczer Patrik

Közösségi tér is létrejön a településen

Az év elején még sok volt a bizonytalanság, éppen ezért az önkormányzat önerőből csak a legszükségesebb feladatokat végezte el. Év végén aztán már látták, hogy volt eredménye a szigorú gazdálkodásnak. 

– Mindezek ellenére a pályázati forrásból megvalósuló projektekre is nagy figyelmet fordítottunk. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elnyert 78,95 millió forintos támogatásból megépült a mini bölcsőde, mely az óvodával közösen egy intézményként fog működni, Flóriánné Kovács Lívia óvodavezető irányításával. A kiválasztott két dolgozó is már várja, hogy megkapjuk a használatbavételi engedélyt. Bízom benne, hogy segítséget nyújthatunk a családoknak – mondta Pallagi Tibor polgármester.

Adventi időszak
Egész évben számtalan programot rendeznek Bajnán, de az adventi időszak is tartalmasan telik el. Az önkormányzat és a községi könyvtár advent első vasárnapján tartotta meg a Hősök terén a hagyományos adventi vásárt, számos kézműves terméket, dekorációt, süteményeket is vásárolhattak az érdeklődők. Az önkormányzat standjánál a finom teát és forralt bort, vagy a Tábortűz Hagyományőrző Egyesület által kínált forró csokoládét is lehetett fogyasztani. A vásár keretében hirdették ki az adventi rajzpályázat eredményeit is. Bajnán is népszerű közösségépítő program az ablakvadászat, kisgyermekes családok, lelkes falubeliek keresik nap mint nap a számozott, feldíszített ablakokat. A Mikulás természetes a községbe is ellátogatott, az önkormányzat támogatásával 180 csomagot osztott ki a gyermekeknek. Minden évben nagy sikere van a Flóriánné Kovács Lívia által szervezett adventi hangversenynek, december 17-én ismét gyönyörű ünnepi dalok csendülnek fel a templomban. Pósa Andrea könyvtáros, közművelődési szakember közreműködésével idén is megérkezik Bajnára a Betlehemi békeláng.

Az önkormányzat korszerűsíti a közvilágítást is, a kiválasztott vállalkozó a jelenleginél is még energiatakarékosabb fényforrásokat szerel fel. Távvezérléssel működtethető rendszer épül ki, akár a fényerőt is lehet majd állítani, a beruházást a megtakarításokból finanszírozzák. Továbbá a 720 méter hosszú Határ utcában 23 darab napelemes világítótestet telepítenek.

– A Magyar Falu Programban 20 millió forintot nyertünk el szabadtéri állandó színpad létesítésére, a beruházás már zajlik a sportpálya mellett. A TOP Pluszban 100 millió forint támogatást kaptunk közösségi tér fejlesztésre, egy új, vizesblokkal ellátott épület is létesül a pályánál. A Magyar Falu Programban pályázunk ennek a közösségi térnek további fejlesztésére. Közbeszerzési előkészítés alatt van egy óvodai felújításos projektünk is – ismertette.

Korábbi káresemény után vis maior támogatással és 5,3 millió forint önrész felhasználásával helyreállították a csőtörés miatt leomlott Táncsics utcai támfalat. LEADER-pályázat keretében fűnyíró traktorra és hozzá tartozó eszközökre pályázott a község.

– Évek óta tervezünk utcafelújításokat, a projekteket előkészítettük, várunk a megfelelő pályázati lehetőségekre. Köszönjük Popovics Györgynek, a vármegyei közgyűlés elnökének, dr. Juhász Jánosnak, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. ügyvezetőjének és Erős Gábor országgyűlési képviselőnek a projektek megvalósításához nyújtott segítséget – tette hozzá Pallagi Tibor.

kemoh címer
 

 

Segít és partner a vármegye
A közösségi élet és az óvodai nevelés is fejlődhet Bajnán a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP Pluszból elnyert, összességében 178 millió Ft-nyi forrásból. Mintegy 78 millió Ft-ból a meglévő óvodaépület korszerűsödhet, az óvodai játszóudvar fejlesztésével és eszközbeszerzéssel.
A másik, mintegy százmillió Ft-os projekt célja egy multifunkcionális, alacsony fenntartási költségű közösségi épület kialakítása, fedett terasszal a sportpálya területe mellett, ahol utána nagyobb szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani. A fejlesztést finanszírozó határozatot a vármegyei önkormányzat koordinációja és támogató döntése tette lehetővé. A megvalósítás a vármegyei önkormányzat fejlesztő szervezetével közösen történik.

(Hirdetés)

A cikk a bajnai önkormányzat támogatásával készült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában