Advent

2023.12.02. 20:24

Megáldották Tata új Betlehemét – Tátrából származó fából faragta ki a szőgyéni szobrász +fotók

Szombaton délután meggyújtották az első adventi gyertyát és Bálint atya megáldotta az új betlehemet Tatán, a Kossuth téren.

Kemma.hu

Havassy Bálint plébános mondott áldást Tatán, a Kossuth téren az új betlehemre szombaton délután. Az atya elmondta, hogy 800 évvel ezelőtt állította Assisi Szent Ferenc az első betlehemet, azokban még élő állatok és személyek szerepeltek. Azóta több ezer fajta betlehem készült már az egész világon, amikbe minden nép belevitte a saját egyéniségét. V. Smídt Róbert szőgyéni szobrász és fafaragó művész által készített alkotásban is jól láthatók a magyar népi motívumok. 

Mint mondta: ez azért is van, mert minden nép szeretné magáénak érezni Jézust, szerette volna, ha náluk születik meg. És el kell gondolkodnunk azon, hogy ha a szegény család hozzánk kopogtat be az ajtón, mi hogyan cselekszünk. Segítünk-e nekik, vagy elzavarjuk, ahogy azt 2000 évvel ezelőtt is tették. 

Az áldás után Michl József polgármester a V. Smídt Róberttel közösen meggyújtották az első adventi gyertyát, mait szintén a szőgyéni művész készített el.

Tata város közösségi oldalán számoltak be arról, hogy V. Smídt Róbert szőgyéni műhelyében fél éven át dolgozott a tatai betlehemen, a koncepció, a tervezés után nyáron kezdte el a munkát. 

– A betlehem a születés, az újjászületés üzenetét hordozza, ezért egész évben jelentősége van, így örök érvényű, mint ahogyan a karácsony is. A tervezés során fontos szempont volt, hogy hová, milyen befogadó közegbe kerül az alkotás, és ebből a szempontból itt Tatán a köves-barlangos helyszín magát a születés helyét jeleníti meg, ami nagyon jó alapot adott – árulta el a mű születéséről a művész. 

– Legfőbb üzenete a karácsony öröme, hogy minden évben újra és újra átéljük Jézus születését, s ezzel újraszületünk mi is őbenne. Emellett persze kifejezi a várakozást is, hisz mindenre várnunk kell, mindent ki kell érdemelni, mindenre meg kell érni. Tata is megérett erre a betlehemre, a pár éve megújult Kossuth téren, s abban bízom, hogy ez a holt fa élővé fog válni, amikor mécsest gyújtanak, vagy talán imádkoznak majd előtte – mondta a szobrász.

A tatai betlehem leszárított hársfából készült, amely a Tátrából érkezett, és koptatott színezetet kapott. Az alakok között József, Mária és a kis Jézus foglalja el a középső teret, mellettük állatfigurák, a pásztorok és a három király látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában