Elismerés

2023.12.27. 13:56

Különleges díjat kapott a vármegyei „Év Mérnöke” +videó

Besey László munkásságát ismét elismerték.

Kemma.hu

Besey László, miután átvette a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként a Forster Gyula-díjat Lázár János építési és közlekedési minisztertől

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Komárom-Esztergom Vármegyei Mérnöki Kamara (KEVMK) hivatalos közösségi oldalán osztotta meg a remek hírt, miszerint meghatározó és aktív tagjuk, az esztergomi okleveles településmérnök, Besey László Forster Gyula-díjat vehetett át.

A Forster Gyula-díj a műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként adományozható. Forster Gyula a magyar műemlékvédelem mindmáig legtehetségesebb irányítója volt. A 19. század végén és a 20. század elején több évtizeden keresztül határozta meg ezen szakterület szellemi és gyakorlati irányát is.

A díj évente egy fő részére adományozható, továbbá az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg. Mint írják, a Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díj adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai bíráló bizottság fogadja be, véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság tagjai az építészeti államtitkár, mint a bíráló bizottság elnöke; a műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár, valamint az elnök által felkért három műemlékvédelmi szakember.

Besey László 1975-ben szerzett okleveles építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanott 1990-ben igazságügyi szakmérnökit. Az építész-statikus keze nyomát őrzi Dorogon a Szent József templom külső-belső felújításának generáltervezése, Esztergomban a Vizivárosi- és a Belvárosi templom, a volt zsinagóga rézfedése, és számos mérnöki létesítmény. De nevéhez fűződik a tatai Szent Kereszt templom toronysisakjának és tetőszerkezetének a rekonstrukciója is.

Munkásságát már többször elismerték. A Komárom-Esztergom Vármegyei Mérnöki Kamara Mikovínyi Sámuel Díjjal, valamint az „Év Mérnöke” Díjjal, míg a KEM Építész Kamara két alkalommal „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Díjjal, majd pedig Dicsérettel ismerte el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában