Lovasáldás

2023.12.26. 15:35

Idén is megszentelték a patásokat, a lovasokat és az állatok kedvelőit is Dunaalmáson +fotók

Huszonhatodik alkalommal gyűltek össze a templomdombon a dunaalmásiak, hogy részesei legyenek a hagyományos ünnepnek, a lovak áldásának.

Wágner Zsanett

Áldást kapott az idén is 23 éves nóniusz, Alkony

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az égiek is megkegyelmeztek a két ünnep közötti hagyományos rendezvények, a dunaalmási Lovasáldásnak. Az elmúlt napokban esett a hó és az eső is, de december 26-án délelőtt már verőfényes napsütés fogadta a Templomdombra kilátogatókat. A szervezők, miként ez lenni szokott, forralt borral, süteménnyel és karácsonyi énekekkel és versekkel fogadták az érkezőket.

Előtte azonban Makay Tibor polgármester hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Az ünnepi köszöntőben emlékeztetett arra, hogy a középkor, valamint az újkor gyönyörű hagyományát eleveníti fel az esemény. Mint ismert, a  a tradíció – amely egészen Szent László király koráig és az országban elsőként Dunaalmásra nyúlik vissza – feléledt a településen néhány évtizede és az ötlet a helyi lovarda egykori vezetőjét, Juhász Istvánt dicséri. Az ő kezdeményezéséhez a település önkormányzata, a helyi lovarda, valamint a baráti kör is csatlakozott.

Alkalomhoz illó beszédet mondott Horváth József tatai jegyző, majd Boglári Zoltán, a Henry Milne Lovastörténelmi Egyesület képviselője is megemlékezett  a majd' ezer éves hagyományról.

A kulturális blokkban karácsonyi verseket hallhatott a közönség a kis lovasoktól, majd a Vadvirág Dalkör is színesítette a rendezvényt. A szépkorúak elszavalták Koltay Gergelytől A lovak álma című szerzeményt, majd felkérték a közönséget egy közös produkcióra. Igazán meghitt pillanatokat kölcsönzött a rendezvénynek, hogy a Fel nagy örömre! című karácsonyi nótát is műsorra tűzték, sőt további énekaszóval kívántak mindenkinek további kellemes ünnepeket és boldog újévet.

Természetesen Szuly László, a dunaalmási Nepomuki Szent János templom kántora is szólt a közösséghez. Szent László királyt üdvözítő éneket adott elő és a patásokhoz közelebb ment, hogy megáldja az állatokat. Beszédében kitért rá, hogy a lovasoknak is jár a tisztelet. Akkor is, ha sport, netán hobbi, vagy akár az egészség megőrzése okán, terápia céljából ülnek nyeregbe.

Szőcs László plébános kérte a Jóisten áldását a lovakra, a lovasokra és minden állatszeretőre. Az esemény zárásaként Schönberger Klára lelkész mondott hasonlókat.

Évek óta csatlakozik Vértesszőlős
Gazder Pálék 15 esztendeje teszik tiszteletüket a dunaalmási Lovasáldáson. Ők a vértesszőlősi lovarda képviseletében vesznek részt a rendezvényeken, miként tették azt most is. Sportlovakkal és hobbiként tartott állatokkal érkeztek. A dunaalmási lovarda részéről több ló és tizenéves lovasaik érkeztek. Többek között Alkony, a 23 éves nóniusz volt István kedves lova, mellette még Zeusz a lipicai félvér, a póni Revans és Kukorica.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában