Hagyomány

2023.12.14. 16:11

Héregre is eljut a betlehemi békeláng

A tatabányai kistérségben kilencedik éve annak, hogy a betlehemi Születés templomából származó lángot bárki hazaviheti az otthonába.

Kemma.hu

A felvidéki cserkészek idén is elhozzák Bécsből a béke és a szeretet féltve óvott szimbólumát Héregre, ahol hétfőn 17 órától a Szent László templomban egy szép szertartás keretében – bárki továbbviheti. Így az otthonokban fénylő betlehemi láng jelenléte összeköti a világ különböző pontjain élő családokat, elmélyítve a várakozás meghittségét. 

A Betlehemi Láng a krisztusi szellemiség szimbóluma, mely hosszú út után ér el hozzánk. Immár két évtizede szervezik meg és évről évre több ember kapcsolódik be. A betlehemi békeláng ötlete szoros összefüggésben van Jézus születésével. A pásztoroknak kihirdetett békekinyilatkoztatásra emlékeztet több mint 2000 évvel ezelőttről. Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. 

Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen és indítsa útnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában