Projektzáró

2023.12.29. 13:55

Határon átnyúló pályázatból fejlődik a komáromi Igmándi erőd +fotók

Az észak- és dél-komáromi erődrendszer közös fejlesztése című interreges pályázat projektzáróját rendezték meg az Igmándi erődben.

Körtvélyfáy Dina

A gyerekeknek a Kemence Egyesület tagjai tartottak kézműves foglalkozásokat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A két Komárom még 2020 februárjában pályázott közösen annak érdekében, hogy fejlesztéseket hajthassanak végre az érintett erődökben. A pályázatban az eredeti elképzelésekhez képest egy csökkentett műszaki tartalommal elfogadott infrastrukturális beruházás valósult meg. 

Ennek keretein belül az Igmándi erődben kialakítottak egy multifunkcionális közösségi teret, amely központi elhelyezkedése, megközelíthetősége, építészeti és történelmi múltja miatt egyaránt alkalmas rendezvények megtartására. A fentieken túl rendezték a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részét. Az erőd falain belül telepített épület jegypénztárként és büféként funkcionál majd.

Dr. Molnár Attila polgármester azt hangsúlyozta, a turizmus fellendítése rendkívül fontos a városnak, ezt pedig elősegíti az erődrendszer folyamatos fejlesztése. Hozzátette, a turizmus sok munkahelyet teremt. Úgy fogalmazott, bár ez a projekt záróeseménye, valami újnak a kezdete is egyben.

Katonai eseményekben nem vett részt
Az Igmándi erőd 1871-1877 között épült. Célja a jobb parti hídfő közepének biztosítása, az erődöv hézagainak kitöltése és az Igmándi út vonalának ellenőrzése. Az erőd katonai eseményekben nem vett részt. 1945-ig kaszárnya, illetve katonai raktár volt. Utána a Szovjetunióból, hadifogságból hazatértek gyűjtő-vizsgálóhelye. Később szükséglakások voltak benne, illetve az udvarán autósmozi, a kaszárnyájában diszkó, üzemek. A '80-as években a Klapka György Múzeum néprajzi kiállítása is itt kapott helyet; majd az árok külső kazamatáiban a múzeum római kőtára. Később mindezeket megszüntették, a néprajzi kiállítás helyén nyílt meg az új kőtár. A koronavírus-járvány óta az erőd nem látogatható. 

Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Kft. ügyvezetője azt mondta, a történelem kedvelőjeként nagy öröm számára látni, hogy fokozatosan újulnak meg az erődök. Felhívta a figyelmet arra, a céljuk az, hogy a város szívében lévő Igmándi erődöt vissza tudják adni a komáromiaknak. Az eseményen a Magyarock Dalszínház tagjai énekeltek, majd a Kemence Egyesület szervezte kézműves foglalkozáson lehetett részt venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában