Népszokások

2023.12.17. 10:07

Hagymakalendárium és Banyatanoda is volt az oroszlányi Luca-napi rendezvényen

Luca napjához számtalan hiedelem, hagyomány, népszokás tartozik, amiket az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár gyermekkönyvtára fel is idézett a napokban.

Kemma.hu

A városi honlap információi szerint szerint az érdeklődők megtudták, hogyan készül a hagymakalendárium, elültették a Lucabúzát, kis boszorkányt készítettek, és nem maradhattak el a hagyományos játékok sem, mint a kirakó, betűrejtvény, Luca totó. A naphoz kapcsolódnak párkereső szokások is, melyeket életkorukhoz igazítva szintén kipróbálhattak nemcsak a kisleányok, de az anyukák is – névválasztó, bölcseleteket tartalmazó papírcsíkok kihúzásával a kosárkából.

A program végén minden kis résztvevő oklevelet kapott, mellyel elismerték a szervezők, hogy az ügyes gyerekek elvégezték a „Banyatanodát”. Az elültetett Lucabúzát és az időjósló kalendáriumot a következő 13 napban is gondozzák majd otthonukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában