Visszatekintő:

2023.12.29. 11:04

Ez volt 2023: a hónap, amikor Jászai Mari születéséről is megemlékeztünk

Visszatekintő sorozatunkban a közéleti eseményeket is felidézzük 2023-ból. Minden hónapból három-három eseményt, történetet osztunk meg olvasóinkkal. Terítéken ezúttal február!

Kemma.hu

Átadták az új arénát

A vármegye és a város elöljárói, gazdasági vállalatainak vezetői, a város díszpolgárai, az egyházak képviselői és tisztségviselői, valamint mintegy ötszáz esztergomi polgár jelenlétében avatták fel február 4-én a város új sportcsarnokát. Az új Suzuki Aréna nevű létesítményben, az előző névadó előtt is tisztelegve, az épület emeleti termét Pézsa Tibor olimpikonról nevezték el. 

A csaknem hárommilliárd forint támogatást kapott multifunkciós rendezvénycsarnok jelentős beruházás, benne a 2000 négyzetméter alapterületen, egy 1500 négyzetméteres küzdő- avagy pályatér, egy 200 négyzetméteres rendezvényterem és egy 125 négyzetméteres közösségi tér, valamint az ötszáz fő befogadására alkalmas lelátó. 

Új malmokban őrölnek

Újabb mérföldkőhöz érkezett február közepén a Gyermelyi Zrt., átadták a harmadik malmukat. A rendezvényen részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a 6,5 milliárdos beruházáshoz 1,7 milliárd forint az állami támogatás. 

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója kiemelte, hogy a búzaőrlési kapacitás napi 800 tonnára emelkedik, ez egy telephelyen belül a legnagyobbnak számít Magyarországon. A Gyermelyi tésztagyár Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Ez nagyobb, mint a teljes éves magyarországi száraztészta-fogyasztás. 

A híres színésznőre emlékeztek

Jászai Mari születésének 173. évfordulóját ünnepelték szülőfalujában, Ászáron február 24-én. A megemlékezést egykori otthona, a Jászai Mari Emlékház udvarán tartották. Az eseményen több kiváló színész is tiszteletét tette. A településen élők a mai napig büszkék arra, hogy a színészlegenda élete onnan indult. 

Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán. „Jászai Mari a legnagyobb szülöttünk. A településen róla neveztek el iskolát, nyugdíjasklubot, utcát, teret. A hagyományt ápoljuk, fogadótábláink is a település határán így hirdetik, hogy Ászár, Jászai Mari szülőfaluja” – emelte ki Pekár Zsolt, a település polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában