Koszorúzás

2023.02.24. 17:30

A Nemzeti Színház nagyasszonyára emlékeztek Ászáron

Jászai Mari születésének 173. évfordulóját ünnepelték pénteken szülőfalujában, Ászáron. A megemlékezést egykori otthona, a Jászai Mari Emlékház udvarán tartották. Az eseményen több kiváló színész is tiszteletét tette.

Szalai Nikolett

Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész is részt vett a rendezvényen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Krippel Mária, vagy ahogy ismerjük, Jászai Mari három évet élt Ászáron, de emlékét méltó módon őrzi az alig kétezer lélekszámú település. Minden évben születésének évfordulóján megemlékeznek a Nemzeti Színház nagyasszonyáról. A településen élők a mai napig büszkék arra, hogy a színészlegenda élete onnan indult.  Már életében, 1922-ben emléktáblát helyeztek el ászári szülőházán.

– Jászai Mari a legnagyobb szülöttünk. A településen róla neveztek el iskolát, nyugdíjas klubot, utcát, teret. A hagyományt ápoljuk, fogadótábláink is a település határán így hirdetik, hogy Ászár, Jászai Mari szülőfaluja – emelte ki Pekár Zsolt, a település polgármestere, aki beszédében a színésznő életének meghatározó momentumait mutatta be. 

Az általános iskolások szavalatokkal készültek, ahogyan azok a kiváló színészek is, akik elfogadták a település meghívását. Az ünnepségen tiszteletét tette Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színész, színházigazgató, Tóth Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, Kiss Diána Magdolna és Nagy Péter színészek. Az ő nevét viseli egy rangos színművészeti kitüntetés is, a Jászai Mari-díj.

Halála után
Jászai Mari 1926. október 5-én hunyt el. Halála után a Nyugatban Jászai Marit a legműveltebb magyar asszonynak nevezték, aki utánozhatatlan, és aki nem a legnagyobb színésze, hanem a legnagyobb egyénisége volt a magyar színészetnek. Jászai Mari nevét őrzi a Vénuszon egy kráter, több közterület, valamint hazánk egyik legrangosabb színművészeti kitüntetése, a Jászai Mari-díj.
A díjat 1953-ban alapította a magyar kormány színművészeti díjként. Az állami kitüntetést 1992-ben a Művelődési és Közoktatási Minisztérium újraalapította, és kiterjesztette a színháztudományi tevékenység elismerésére is. 

– Ő egy hatalmas művész volt, és tulajdonképpen irányt jelent és igényességet, ha az ember nem veszi ilyen komolyan a hivatását, bármilyen hivatást érthetünk alatta, akkor el kell gondolkodnunk, hogy érdemes-e azt csinálni. Nekünk nagy feladatunk, hogy az emberekben hitet meg reményt tartsunk, még ilyen nehéz időkben is. S, ha Jászai Marira gondolunk, akkor egyfajta biztonságot érzünk, hogy van egy alap, amin állunk, ami nekünk is egy követendő út – kezdte gondolatai Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színész, majd hozzátette: ha mi nem emlékezünk ezekre a csodálatos emberekre, és nem gondozzuk az örökségünket, akkor ne csodálkozzunk, hogyha a világ romlik. Nekünk arra kell figyelnünk, hogy megtartsuk és tovább adjuk emlékét.

Az előadások után a település vezetősége, az iskola, Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke, a nyugdíjas klub és a Honismereti és Helytörténeti Egyesület képviselői, valamint a megjelent színészek helyezték el az emlékezés koszorúit a Jászai Mari Emlékház falára. A koszorúzást követően Ászár polgármestere arra kérte a színészeket, hogy aláírásukkal tiszteljék meg a házban lévő, kitüntetetteknek szánt falat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában