Hal

2023.12.06. 09:53

Esztergomtól Taksonyig vándorolt egy idei telepítésű kecsege

Nyolc egyedi haljellel ellátott kecsege közül az egyik Esztergomtól egészen Taksonyig vándorolt, míg ki nem fogták – derül ki a pecaverzum.hu cikkéből. A további példányok esetében is számos érdekességet figyeltek meg.

Kemma.hu

A portál megírta, hogy a dunai halgazdálkodásra jogosult szervezetek a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) koordinációjában több mint 2000 darab, átlagosan 0,5-1,3 kilogrammos kecsegéket telepítettek tavasszal a folyóba.

A Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapján megjelent Halászat című folyóirat részletezte, hogy a halak a Bajcshal Kft. tenyészetéből kerültek a Dunába. Idén eddig nyolc megjelölt, azaz haljellel ellátott kecsege visszafogásáról érkeztek információk, melyek kivétel nélkül az idei telepítésből származnak.

Nyolcból három hetekkel később a telepítés helye közelében akadt horogra, négy egyedet egy vagy két vízhasznosítóval lentebbi Duna-szakaszon fogtak ki a horgászok. Egy baranyai telepítésű példány Tolna vármegyében került elő, vagyis a folyásiránnyal szemben vándorolt.

A pecaverzum.hu azt is megírta, hogy a lefelé vándorló négy hal közül kettő a folyam főágában maradt, a másik két egyed esetében azonban különös viselkedést tapasztaltak, ugyanis azok a nagy műtárgyakkal lezárt, lassabb folyású Ráckevei-Soroksári Dunából kerültek elő.

Érdekesség, hogy a K–6145 sorszámú haljellel ellátott kecsegét 2023. április 27-én Esztergomnál telepítette a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége, a szervezet akkor 205 darab, összesen 300 kilogrammnyi halat juttatott a folyóba.

A nyolc visszafogott kecsegéből ez jutott legtávolabb, hiszen több mint két hónap múlva 2023. június 30-án az RSD 38-39 folyamkilométer közötti bal parti szelvényben, Taksonynál akadt horogra. A tömege akkor 510 gramm, standard testhossza 42 centiméter, legnagyobb kerülete 17 centiméter volt.

A cikk szerint ezek az adatok azért hasznosak, mert pontosabb információk nyerhetők belőle az adott folyóvízi halfaj vándorlásáról kapcsolatban. Egyébként a honi szövetség és a tagszervezetek a jövőben átfogó képet szeretnének kapni a magyarországi kecsegeállományokról. A cél a korlátozott foghatóság esetleges visszaállítása lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában