Szerelem

2023.12.14. 12:11

Esztergomi esküvői fotókat is halhatatlanná tett a Nemzeti Múzeum

December 14-től látható a Magyar Menyasszony című nagyszabású kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, amelyhez az MNM Balassa Bálint Múzeuma egy hangulatos esztergomi fotóval csatlakozott – derül ki utóbbi intézmény bejegyzéséből.

Kemma.hu

Róna Henrik hagyatékának egyik darabja, amelyet az esztergomi Balassi Bálint Múzeum mutatott be a közösségi oldalán

Forrás: MNM Balassa Bálint Múzeuma/Facebook

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Múzeum magánemberek saját és családjuk esküvői fotóit, a nagy naphoz kötődő tárgyi emlékeit is várta az év elején, hogy gazdagodjon a tárlat. Az ünnepélyes megnyitón a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, Vitályos Eszter kiemelte: A Magyar menyasszony különleges tárlat, mert egyrészt ötszáz évre visszamenőleg mutatja be a nők társas kapcsolatokhoz való viszonyát, másrészt a jelenkor menyasszonyai is közöttünk lehetnek a tárlat online terében és a múzeumban.

A Magyar menyasszony címû kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban
A Magyar menyasszony címû kiállítás részlete a Magyar Nemzeti Múzeumban
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A Balassa Bálint Múzeum közösségi oldalán azt írta, hogy az alkotások között több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg, féltve őrzött ruháikon, kellékeiken, illetve szerelmes leveleiken keresztül. A kiállításon átfogó képet kaphatunk a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony folyamatos alakulásáról, változásáról is. A bejegyzés szerint a tárlat azért is különleges, mert a múzeumi gyűjtemény mellett a nagyobb része közösségi felajánlásokból, adományokból áll össze, ráadásul a történelmi személyek mellett a jelenkor emberei és az ő történeteik is szerepet kapnak benne.

Esküvői népviseletek a kiállításon
Fotó: Schumy Csaba / Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum/Facebook

Az esztergomi MNM Balassa Bálint Múzeuma is egy fotóval csatlakozott a témához, ami Róna Henrik műtermében készült esküvői felvétel és helytörténeti gyűjteményben őrzik. A tárlat kapcsán életre hívott magyarmenyasszony.hu-n egyébként több mint 1400 fotó gyűlt össze, köztük többen Komárom-Esztergom vármegyei is, és Róna Henrik több képe is bekerült a digitális gyűjteménybe.

Menyasszony és koszorúslányok 1930 körül, Esztergomban
Fotó: Róna Henrik / Forrás: magyarmenyasszony.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában