Advent

2023.12.16. 18:20

Esztergomban is meggyújtották a rózsaszínű, harmadik adventi gyertyát

A városi adventi gyertyagyújtásra gyülekeztek a hívek december 16-án Esztergom főterén álló Szentháromság-szobornál. Ezúttal az evangélikus egyház lelkésze vezette a rövid liturgiát, illetve Albert Péter alpolgármester mondta el adventről, karácsonyról szóló gondolatait.

Pöltl Zoltán

A harmadik adventi gyertyát Alberti Péter alpolgármester gyújtotta meg

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Minden éves lecke, hogy megtanuljuk, hogy a három lila mellett miért áll harmadikként a rózsaszínű gyertya az adventi koszorún. Az egyházi tanítás szerint – mely azért felekezetenként mégiscsak eltérő ebben a témában is – a katolikus hagyományban az öröm jelképe a rózsaszínű gyertya, míg a többi, lila színű a böjt, a bűnbánat, az önvizsgálat jelképe adventben. 

A december 16-ai esztergomi városi gyertyagyújtáskor elsőként Alberti Péter alpolgármester szólt az ünnepi koszorúhoz összegyűltekhez. Mint többek között kifejtette: „Az egyház és mi, hívők emberek, Keresztelő János által meghozott örömhírt, Jézus közelgő, első eljövetelének, gyermekként történő megszületésének közelségét ünnepeljük advent harmadik vasárnapján. A várva várt ünnep közelsége arra hív mindenkit, hogy örüljön, gondolja át helyzetét, az elért eredményeit, emberi kapcsolatait és mindezekért adjon hálát.” 

Az alpolgármester hozzátette: „Különösen hálást kell adnunk azért, hogy békében, biztonságban élhetünk. Kívánjuk együtt, hogy ez a béke és biztonság másoknak is megadassék! Fejezzük ki örömünket, boldogságunkat, szeretetünket, mert nem elég, ha csak magunkban vagyunk boldogok, ki is kell mutatnunk az örömöt.” 

A Kossuth Rádió december 16-án az Esztergomi Adventi Vásárról jelentkezett be élőben
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

Az alkalom második részében Klimentné Ferenczy Andrea, az esztergomi evangélikus gyülekezet lelkésze állt a közönség elé, hogy Lukács evangéliuma első fejezetéből olvassa fel Erzsébet és Mária találkozásának híres történetét. Ennek alapján rövid prédikációjában egyebek mellett elmondta, hogy Erzsébet felismeri, hogy eljön hozzá az ő Ura anyja, eljön hozzá az a Mária, aki a szíve alatt hordozza az ő segítőjét, mindannyiunk segítőjét, eljön hozzá az, aki azt az Urat hordozza, aki őt is megszabadítja. 

A lelkész hozzátette: „Mi magunk is ilyen örömmel és békességgel a szívünkben tudjuk Jézust áldani. A mi életünkben gyakran fedezzük fel, hogy nincs más segítőnk, csak Jézus, nincs más, akitől várhatnánk a segítséget, csak a szabadító Jézus Krisztus.” Klimentné Ferenczy Andrea végül a Miatyánkkal mondta el a hívekkel együtt. A beszédek és imádság után a rózsaszínű, harmadik gyertyát Alberti Péter gyújtotta meg.

Alberti Péter és Klimentné Ferenczy Andrea állt a közönség elé szombaton
Fotó: P. O. Z. / Forrás: 24 Óra

Az Esztergomi Adventi Vásár ezen a szombat estén a programsorozatnak, a jégpálya nyújtotta különleges sportolási és szórakozási lehetőségnek, látványosságnak, valamint az árusok és étel-ital pultoknak és nemkülönben a kedvező időjárásnak köszönhetően immár maximális fokozatra kapcsolt. A fentieken túl külön felhajtásnak számított ezen a szombaton, hogy a Kossuth Rádió délutáni magazinműsora erre a vidéki adventi vásárra települt ki, mely műsornak ekkor kora este még jócskán látszottak nyomai a különféle kihelyezett stúdiósátrak, riporterek, zászlók formájában. Az esti hangulatot pedig a Duka Jazz Session koncertje fokozta az ünnepi díszektől fényárban úszó Széchenyi téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában