Jegyzet

2023.12.07. 21:00

A repülés és a statisztika

Egyszer utaztam repülőn. Ifjúkoromban egy nagy múltú gyárban a délelőttös irodai műszak után este tízig tíz napon át dolgoztam egy akció keretében. Kemény munkával azbesztet foszlattunk, pakoltunk zsákokba, raktuk a közeli sínpáron álló vagonba. A szállítmány célja távoli testvérgyárunk csapata volt. Cserébe választhattunk bolgár tengerparti nyaralást, illetve utazást.

Fenyvesi Károly

Persze nem több hétre vagy több ezer kilométerre. A mi csapatunkból, sokak meglepetésére, egyedül én neveztem be egy Leningrád, Riga, Tallin útra. Az első határunkon túli célig repülővel. Nagy élmény volt. Nem kevés izgalommal. Varsóban kényszerleszállást hajtottunk végre. Biztos, ami biztos, a csapatot alkotó tatabányai bányász srácok, velem kiegészülve, még a levegőben megitták a személyi poggyászban lévő, repiajándéknak szánt néhány üveg pálinkát. Sikerült a leszállás. Remekül teltek el az együtt töltött napok.

Ez azért ugrott most be, mert ma van a polgári repülés nemzetközi napja. Hetvenkilenc évvel ezelőtt ezen a decemberi napon ötvenkét állam képviselői aláírták a polgári repülésről szóló egyezményt. Negyvennyolc esztendő múlva határozott úgy a Polgári Repülésügyi Szervezet közgyűlése a mai nap úgymond magasabb szintre emeléséről. A megjelölt cél a figyelem felhívása volt a nemzetközi repülés fontosságára. 

Mostanság naponta milliók szállnak repülőre. Bíznak a szállítókban. A statisztikai adatok őket igazolják. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában