Jegyzet

2023.12.24. 09:00

A Mikulás is autista?

A Mikulás is autista? A közösségi oldalon futottam bele a bejegyzésbe. Talán nem véletlenül, hiszen a Kék Madár Közösség vezetőjeként évek óta e láthatatlan különlegesség elfogadásán dolgozom. Felfigyeltem hát az írásra, amely egyértelműen jelzi: még a Mikulásnak is lehetnek autisztikus tünetei. Sőt!

Sugár Gabi

A felsorolásban szenzoros feldolgozási zavar szerepel az élen, hiszen állandóan piros ruhát hord, szűk kéményeken át közlekedik és szeret összepréselődni. Kétféle ételt fogyaszt: kekszet és tejet. Ugyanazokat a tevékenységeket végzi: a decemberi listát ellenőrzi folyton folyvást. Társas kapcsolataiban is vannak eltérések, hiszen idegen emberek házában mászkál, alvó embereket látogat, és gyerekekkel szeret beszélgetni. Csak a jó és rossz besorolást ismeri, és különleges képességei is vannak. A bejegyzés aktualitása miatt szerencsére széles körben kering az interneten. 

Mókásnak tűnik, ám azt gondolom, igen hasznos. A Mikulást ugyanis mindenki ismeri. S rajta keresztül láttatni e láthatatlan különlegességgel élőket fontos misszió. Több ezer család érintett az autizmusban. Ma már a szakemberek minden 35. gyermek esetén érzékelnek autisztikus tüneteket és akkor még nem beszéltem a virtuális autizmus jelenségéről. Ez utóbbit a kütyük túlzó használata okozza. Sokan mosolyogva görgetik tovább a posztot. Mások együtt élnek e láthatatlan különlegességgel. A Mikulásnak örülnek. Fogadják hát kellő nyitottsággal az autistákat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában