Kemma.hu podcast

2023.11.17. 13:29

Okos dolog okoseszközöket adni a kisgyerek kezébe? - PODCAST

Az elmúlt években egyre gyakoribb kifejezés a virtuális autizmus. A szakemberek már egyre hangosabban figyelmeztetnek: egészen kisgyermek korban a vizuális eszközök használata rendkívül káros lehet. Sugár Gabriella ezért faggatta Stréhliné Peternák Magdolnát, a Pedagógiai Szakszolgálat logopédusát erről a jelenségről.

Sugár Gabi

Stréhliné Peternák Magdolna

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A virtuális autizmus a nevét azért kapta, mert a sok telefonozás, tabletezés, tévézés miatt a kisgyermekeknél a beszédindulással és -értéssel kapcsolatos problémák hasonlatosak lehetnek az autizmusban tapasztaltakhoz. A kettő azonban élesen elválik, hiszen az autizmus egy létező diagnózis, a virtuális autizmus pedig egy nem diagnosztizálható jelenség.

A beszélgetésből kiderül, hogy mi okozza, milyen jelei vannak. Arról is informálódhatnak az érdeklődők és a szülők, hogy mikor, mely korban, mennyi képernyőzés javasolt a gyerekeknek. A szakember szerint elképesztő módon emelkedik a kommunikációban elmaradt gyerekek száma, ezért is kiemelkedően fontos beszélni a jelenségről.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában