Vármegyei Értéktár

2023.12.28. 13:53

A dunaszentmiklósi Örömút egy helyi hívőnek köszönhető

Egy dunaszentmiklósi hívő kezdeményezésére megvalósult alkotás érdemelte ki, hogy bekerüljön a megyei értéktárba. A jézus útját bemutató stációk igazi látványoságai lettek a településnek.

Goletz-DeáK Viktória

Komárom-Esztergom vármegyei értéktár egyik különlegessége a civil kezdeményezésre készült tizennégy kerámia stációból álló Örömút, ami 2011-ben került a helyi templom külső pilléreire. 

Míg a „Keresztút” már sok évszázada kialakult, és az emberek generációinak szívébe véste bele Krisztus kínszenvedésének emlékét, folytatására egészen a legutóbbi időig kellett várnunk. Az Örömút nem csak a vallási élet különlegessége, hanem zsűrizett műalkotás, turisztikai látványosság és a község egyik büszkesége is. A dunaszentmiklósi Örömút elkészítése egy helyi hívő kezdeményezése volt, aki részben saját erőből, részben adományokból, részben pályázati forrásból készíttette el a stációkat. 

A Rózsafüzér Társulat gondozásában, közadakozásból épült. Egy-egy stáció színezett mázas kerámia dombormű, fölötte a templom stílusához illő gótikus boltív, alatta a felirat található. Alkotója Kerezsi Gyöngyi Gádor-díjas keramikus művész. A Képzőművészeti Lektorátus zsűrizte. 2011. Húsvét hétfőjén, a templom 100. jubileumi évében szentelte fel Paskai László bíboros, nyugalmazott prímás-érsek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában