Szemben a zsarnoksággal

2023.12.27. 08:14

A 75 éve letartóztatott Mindszenty Józsefre emlékeztek a Prímás Palotánál +fotók

Mindszenty József elhurcolásának 75. évfordulóján emlékeztek meg december 26-án az esztergomi Prímás Palota falán 1990-ben elhelyezett márványtáblánál. Az eseményen beszédet mondott a kezdeményező, Szerencsés Zsolt az esztergom-kertvárosi Szent István templom plébánosa és Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviseletében.

Pöltl Zoltán

A megemlékezésen Szerencsés Zsolt plébános többek között Mindszenty József hercegprímás emlékirataiból olvasta fel azt a részt, amikor a bíboros elbeszéli letartóztatása napjának történetét. Felidézte, hogy az utolsó órában a Prímás Palotában tartott házőrző, egy fiatal farkaskutya Mindszenty mellé szegődött, s előbb az udvaron, majd a szobájáig is követte, ott hátsó lábaira állt és a bíboros vállaira tette első lábait és fejét is odahajtotta.

MIndszenty József személyes tárgyai a fővárosi Szent István Bazilikában berendezett tárlaton
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Ahogy a felolvasásból kiderült, a kutya ilyet addig nem tett, Mindszenty nem foglalkozott korábban vele, de a bíboros ekkor megjegyezte, hogy ez a kutya érzi, hogy ez volt Esztergomban az utolsó napja, s így is lett, Mindszenty már csak az újratemetésén került vissza Szent István városába. Sírja a bazilika altemplomában található.

Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviseletében volt jelen, és beszédében egyebek mellett a hercegprímás letartóztatásának, vallatásának, vallomása kicsikarásának, perének és büntetése megkezdésének részleteiről adott számot. Hozzátette: egy nagyon egyszerű, nagyon tiszta, nagyon igaz ember naivitása, embersége állt szemben ekkor a zsarnokság hatalmi logikájával, mely hatalmi logika minden zsarnokság veszte.

MIndszenty József személyes tárgyai a fővárosi Szent István Bazilikában berendezett tárlaton
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

A beszédek után Erős Gábor országgyűlési képviselő és Steindl Balázs esztergomi alpolgármester koszorút, illetve mécsest helyezett el az emléktáblánál, miként a rendezvényen résztvevők csoportja is. Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án a hivatalos megfogalmazás szerint

hűtlenség, kémkedés, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény és valutaüzérkedés gyanúja alapján a rendőrhatóság őrizetbe vette és letartóztatták.

Ezután az ÁVH Andrássy út 60. szám alatti hírhedt központjában megkezdték kínzását és kihallgatását. Végül meghamisított vallomása alapján több más gyanúsítottal együtt életfogytiglani fegyházra ítélték a hercegprímást. Mindszenty József 1948-as esztergomi elhurcolására a rendszerváltás első évében, 1990-ben egy emléktábla avatással és egy róla szóló életmű-kiállítással emlékezett a 33 évvel ezelőtti közönség az egyházzal, illetve az esztergomi Keresztény Múzeummal együtt.

MIndszenty József személyes tárgyai a fővárosi Szent István Bazilikában berendezett tárlaton
Fotó: Sz. A.  / Forrás: Kemma.hu

Az eseményről az akkor nemrég indult dunántúli érintettségű, független képes hetilap, az Aréna is tudósított. A cikkben olvasható, hogy a múzeum igazgatója Cséfalvay Pál nyilatkozott Mindszenty alakjáról, történelmi és egyháztörténeti szerepe jelentőségéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában