Roham

2023.11.26. 06:55

Boltzár szenteste: ezeket az üzleteket már biztosan nem találod nyitva december 24-én

Mind a 200 hazai LIDL üzlet zárva tart december 24-én, így szenteste napján a közkedvelt üzletláncban már biztosan nem fogjuk beszerezni a még hiányzó ajándékokat – írja a civilosszefogas.hu. A kezdeményezésnek hamar híre ment vármegyénkben is, a kisebb boltok tulajdonosai szintén elgondolkodtak a zárva tartáson.

Walczer Patrik

Van bolt, ami nyitva, más zárva lesz 24-én

Forrás: Shutterstock

December 24-e, legalábbis a nap első fele a kapkodásról, az idegeskedésről szól, hiszen ekkor döbbenünk rá, hogy nincs meg a karácsonyfa talpa, tönkrement az égősor, vagy hogy éppen nem vettük meg a sokadik tusfürdőt az egyik rokonunknak.

– Amit szenteste napján veszel meg ajándékként, az annyit is ér! – vágta egyszer fejemhez egy ismerősöm, akinek azt meséltem, hogy fiatalként rendre a szent ünnep előtti utolsó napra, netán napokra hagytam a bevásárlást. Persze bizonyára nem csak én vagyok, voltam ezzel így, pedig mindig is tudtam, hogy december 24-én már csak a maradék áruk alkotják a szerény választékot.

A kétnapos ünnepet megelőző napon tapasztalt nagy vásárlói roham ebből a szempontból valamelyest érthető, ám idén csökkenni fog azoknak a helyeknek a listája, ahol még szenteste is elkölthetjük a forintjainkat. Nemrégiben több portál is megírta, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és az Egyenlő.hu kezdeményezésének kiemelt partnere a Lidl, melynek keretében az áruházlánc mind a 200 itthoni üzletét bezárja december 24-én. A döntés értelmében a boltok munkavállalói nemcsak két, hanem három napon át szeretteikkel lehetnek.

A kisebb boltok hamarabb bezárnának

Habár már a bolti áruválasztékokon és díszítéseken is érződik, hogy egyre inkább közeleg az év legszentebb ünnepe, mégis több mint másfél hónap van hátra karácsonyig. Így nem meglepő, ha még sok bolttulajdonos mérlegel azon, hogy érdemes-e bezárni szenteste napján, de az mindenesetre érződik, hogy a kisebb, tehát „független” boltok jobban hajlanának arra, hogy csatlakozzanak a rendhagyó kezdeményezéshez. Egyébként felkerestük egy hazai üzletlánc dorogi és esztergomi üzleteit is. Amikor azt kérdeztük az egyik pénztárostól, hogy szóba került-e a zárva tartás, a hölgy ennyit válaszolt: „Ön örülne, ha nem lennénk nyitva?” Végül abban egyetértettünk, hogy Ausztriában még a vasárnapi boltzárakat is túl szokták élni.

Ugyan a rendhagyó kezdeményezés hízelgő lehet más láncok, üzletek alkalmazottaira nézve, egyelőre nem tolonganak a további csatlakozók. A minap vásárlói körútra indultunk, ahol tehettünk, váltottunk néhány szót az eladókkal. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a december 24-i boltzárról, illetve, hogy a megkérdezett boltok is hasonlóan döntenek-e.

Egy dorogi hentesüzletben például megtudtuk, hogy szenteste napján már jóval kisebb a forgalom, mint az azt megelőző napokon, ugyanis a húsáruk beszerzését és elkészítését nem szeretik az emberek az utolsó pillanatokra hagyni. Nemcsak ez a tapasztalat, hanem az is a zárva tartás mellett szól az ő esetükben, hogy idén december 24-e vasárnapra esik. Egy szintén Dorogon található vegyesboltban elárulták, elgondolkodtak az ötleten, de még nem határoztak arról, hogy ők kinyitnak-e, vagy sem aznap. Mindenesetre hozzátették: akik viszont bezárnak, azok december 23-án hosszabb nyitva tartással várják a vásárlókat.

Mint arról beszámoltunk, a piacvezető Lidl áruházlánc mind a 200 üzlete zárva tart majd Magyarország egyik legnagyobb keresztény ünnepén, december 24-én, csatlakozva a Civil Összefogás Fórum és az egyenlo.hu kezdeményezéséhez. A Világgazdaság a héten arról írt, hogy sem a második legnagyobb SPAR, sem a harmadik Tesco,  sem a Coop,  sem a CBA,  sem az Aldi,  sem a Penny,  sem a Reál, sem az Auchan nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A Mountex outdoor ruházatot és kiegészítőket forgalmazó kereskedelmi vállalat viszont nem nyitja ki aznap a magyarországi üzleteit. A kiskereskedelmi láncok üzleti rangsorában a 11. helyet elfoglaló Rossmann a múlt héten döntött a december 24-i munkaszünetről,

A CBA jelezte, hogy hálózata üzletei franchise rendszerben működnek, így az adott egység nyitvatartási idejét az üzemeltető vállalkozás határozza meg a jogszabályi előírásoknak megfelelve, a vásárlói igények figyelembevétele mellett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában