Egészségmegőrzés

2023.11.02. 06:55

Ősi gyógyító tornát oktat a nyugdíjas tanárnő Esztergomban

Hét éve működik Esztergomban a Szentgyörgymezői Olvasókör keretein belül a Meridiántorna foglalkozás, melyet az a Kalocsai Zsuzsanna vezet, akit olvasóink szeptember első felében közölt cikkünkből már jól ismerhetnek. Akkor a lakótelepi lépcsőházat mandalákkal kifestő nyugdíjas tanárnőt mutattuk be, ezúttal azonban egy egészségvédő módszer továbbvivőjeként állítjuk ugyanőt egy történet középpontjába.

Pöltl Zoltán

Kalocsai Zsuzsanna egy általa készített lépcsőházi freskót mutat

Fotó: P.Z.

A mandalafestőről szóló cikkünk számos helyre jutott el (több orgánum is szemlézte a riportot) és – általa elmondottan –„tette híressé” Kalocsai Zsuzsanna nyugdíjas tanárnőt, akivel a hírverés hatására a Duna Tv Almárium című műsorának stábja riportfilmet készített. (Az adás a mediaklikk.hu oldalon lévő archívumból visszanézhető.) Már akkor, szeptember első hetében kiderült, hogy a rendkívül mozgalmas életet élő esztergomi hölgy nemcsak festéssel, de meridiántornával is foglalkozik. Ebbéli tevékenységéről most elárulta, hogy a Szentgyörgymezői Olvasókörben 2017 óta működő foglalkozásai az akkor már országos szervezésű, Dr. Eőry Ajándok által életre hívott hálózat részeként indultak el. 

A biológus, matematikus, orvos, akupunktúrás orvos Dr. Eőry fontos alakja volt a meridiántorna magyarországi elterjesztésének, mivel ő volt a hagyományos kínai orvoslás magyarországi úttörője. Kalocsai Zsuzsanna ennél a szakembernél pont az ötszázadik oktatóként végzett tanfolyamot, és egy etikai kódex aláírásával vállalta ő is, hogy a meridiántorna foglalkozásokért semmilyen ellenszolgáltatást nem fogad el, így az olvasókörben tartott tornák ingyenesek. 

Az elmúlt években ezernél is többen végezték el ezt a kurzust, Dr Eőry 2020-as halála óta lányai viszik tovább a tudásátadást. Történetünk főhőse aktívabb éveiben tornatanár volt, így nem volt nehéz ráhangolódnia a meridiántornára. Elmondása szerint az időseknek szánt gyakorlat – melyet a magyar professzor a kínai Zhu Zong Xiang professzorral állított össze – akár egy 100 éves embernek is könnyen elvégezhető. A 22 perces, nem megterhelő gyakorlatot a meridián energia csatornára koncentrálva kell elvégezni. 

A gyakorlatokról Kalocsai Zsuzsanna elmondta, hogy a két professzor által meghatározott pontoknál apró ütögetésekkel kell stimulálni a láthatatlan meridiánpontokat, ott, ahol a betegségek miatt elakadt az energia a csatornákban. Maga az ütögetés mozdulata is speciális, melyet a foglalkozásokon oktat. Kalocsai Zsuzsanna hozzátette, hogy a meridiántorna a hatvan év felettiek számára nyújt ingyenes segítséget egészségük helyreállításában, megőrzésében. Kiemelte, hogy a hétfő délelőttönként tartandó esztergomi foglalkozásaikat összetartó, fegyelmezett, jó hangulatú volta miatt maguk között szeretetközösségnek nevezik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában