Beruházás

2023.11.08. 17:18

Német tapasztalatok a katódgyárról: nincs ok a félelemre Ácson

Schwarzheide városában működik hasonló katódüzem, mint amilyet Ács határába terveznek, s amely nagy vitát váltott ki az elmúlt időszakban. A német város polgármestere állítja: a gyár a környezetre semmilyen kimutatható káros hatást nem gyakorol.

Takács Zoltán

Dr. Szentirmai István (balra), Christoph Schmidt (középen), Schwarzheide városának polgármesterével az ottani üzem tapasztalatairól beszélt

Forrás: Beküldött

Mint azt korábban megírtuk, 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Bamo Technology, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódanyagot terveznek gyártani elektromos akkumulátorokhoz. A humusz deponálása már javában folyik, ahogy a tervezés is. Ám a lakosság továbbra sem nyugodt, hiszen a bejelentés óta a szigorú előírások ellenére sokan veszélyes anyagoktól, betelepülő távol-keletiektől félnek és nem hisznek a város gyarapodását ígérő terveknek sem. Szentirmai István polgármester a tiltakozók nyomására már egy fórumot is tartott, ahol a cég vezetői igyekeztek cáfolni a beruházást támadók érveit. A fórum végén elhangzott, hogy az év végére elkészül az az anyag, amely alapján jövő év elején az engedélyeztetési eljárás is megtörténhet. Legkésőbb akkor minden nyilvános lesz a beruházással kapcsolatban, így a most még nyitott kérdések is megválaszolhatók lesznek.

Ám addig is a cég vezetői és a polgármester igyekeznek minden információt megosztani a nyilvánossággal. Ennek érdekében létrehoztak egy munkabizottságot is, hogy a lakosság összes kérdésére válaszolhassanak. Most Szentirmai István egy olyan videókonferencia felvételét tervezi nyilvánosságra hozni, amelyen a németországi Schwarzheide városának polgármesterével az ottani üzem tapasztalatairól beszélnek. Az ácsi városvezető annyit előre megosztott a felvételből, hogy kollégája, Christoph Schmidt állítása szerint az ottani katódüzem a környezetre semmilyen kimutatható káros hatást nem gyakorol, ezt a folyamatos mérések támasztják alá, s ugyanaz az uniós szabályzat vonatkozik rájuk, mint Magyarországra.

A terepen a munka már javában zajlik
Az Ácstól három kilométerre települő üzem leendő területén több munkavégzés is zajlik már. Fülöp Ferenc, a Bamo Technology Hungary Kft. közkapcsolati igazgatója osztotta meg a részleteket a nyilvánossággal. Az archeológiai feltárás ilyen beruházások előkészítésekor kötelező. Ugyanakkor minden nagyobb építkezéshez szükséges tudni a terület terhelhetőségét is. Ennek megfelelően kell megtervezni a leendő pillérek hosszát, vastagságát és az alkalmazandó beton minőségét. Egyelőre ideiglenes út készül ahhoz, hogy a pillérfúró berendezés közlekedni tudjon a területen. Ez a tevékenység mindenesetre a régészeti feltárást nem befolyásolja, ezek a munkák futhatnak párhuzamosan a kiválasztott helyeken.

Az ácsi polgármester megjegyezte: a német város hasonló méretű mint Ács, és a város szélétől egy kilométerre fekszik az üzem, amelyben ugyanazokkal az anyagokkal folyik a katódgyártás, mint amivel majd Ácson dolgoznak. Az a különbség, hogy a a légvonalban Ácstól három kilométerre települő üzem nagyobb lesz és a németországitól is újabb, modernebb technológiát alkalmaz majd. Szentirmai István a város honlapján úgy összegzett, hogy Schwarzheide polgármestere készséges és megnyugtató információval szolgált, amelyek az alaptalan félelmeket eloszlathatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában