Átmentek

2023.11.08. 17:47

Megmentette a dadi posta a kömlődit - közmeghallgatáson derült ki, hogyan

Az elmúlt egy év történéseiről, önkormányzati pályázatokról, valamint a szociális tűzifa támogatásokról is beszélt Bogáth István polgármester, akinek a napokban elmondhatta a véleményét a köz. A művelődési házban rendezett fórumon szóba került a kömlődi posta és a volt iskolaépület sorsa is.

Wágner Zsanett

Bogáth István településvezető mellett Várszeginé Senkár Adrienn alpolgármester, Marencsák Andrea és Pálinkás Ferenc képviselők, valamint Lanczendorfer Melinda, a település jegyzője is jelen volt a volt iskolaépületben tartott közmeghallgatáson. A résztvevők, bár az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is csekély számban jelentek meg a fórumon, egy diafilmet láthattak az elmúlt egy év történéseiről, a jelentősebb eseményekről, megemlékezésekről. 

Lakossági kérdésként felvetődött a Szabadság utcai járda, illetve a postahivatal kérdése is. Az előbbi fejlesztéshez pályázati segítség szükséges, utóbbi kérdésre viszont Várszeginé Senkár Adrienn alpolgármester reagált, aki egyébként a posta alkalmazottja.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Posta Zrt. az energiaválságra hivatkozva több száz postahivatalt zárt be, köztük vármegyénkben is. Levélben keresték meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését. Ez a hivatalos értesítés, mint akkor Bogáth István polgármester elmondta, megérkezett az önkormányzathoz, de érdemben nem tudtak rá reagálni. 

Úgy tűnt, mivel a hivatal nem veszi át az üzemeltetést, nem kerülhető el a kömlődi posta sorsa. A mostani közmeghallgatáson elhangzott, hogy a kömlődi postát tulajdonképpen a dadi mentette meg. Öröm az ürömben ugyanis, hogy a nemrégiben bezárt dadi posta miatt megnőtt a kömlődi forgalma, ami egy időre megpecsételte a helyi posta sorsát. Az épület további sorsa, hogy bezár-e vagy sem, az a forgalom alakulástól függ majd. 

Nemrégiben arról írtunk, hogy bezárhat a kömlődi posta
Nemrégiben arról írtunk, hogy bezárhat a kömlődi posta
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Bogáth István polgármester méltatta az első évfordulójukat ünneplő Kömlődi hagyományőrzők sikereit, de Pénzes Pali bácsi és Senkár Ferencné, Juci néni 90. születésnapi köszöntője is szerepelt a diákon. Beszámolt arról is, hogy a tavalyi évben 26 családot támogattak a tűzifával, de szólt az Ady Endre utcai csapadékvíz-elvezetésről vagy a legnagyobb beruházásként említendő minibölcsődéről.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a használatbavételi engedély már az önkormányzat birtokában van, a működési engedély folyamatban, és a két álláshelyre is kiírták már a pályázatot. A tervek szerint márciusában nyitja meg kapuit az intézmény. A minibölcsőde támogatási összege 141 millió 843 ezer 664 forint, míg a hozzá szükséges önerő 9 millió 10 ezer 222 forint volt. 

Iskolapélda

Bogáth István emlékeztette a jelenlévőket, hogy a 2018-ban bezárt általános iskola újraindítása tavaly egy miniszteri döntés miatt kudarcba fulladt. Az épület jövőjéről tárgyaltak már korábban. Az egyik lehetőség az épület értékesítése, de kedvezőbb megoldást is hallhattak a jelenlévők. Az ötlet szerint az épület emeleti tetejének elbontásával és annak felújításával kaphatna új funkciót a volt Perczel Mór Általánosa Iskola, például közművelődés háza is lehetne az intézményből. 

A záportározó körüli fejlesztésekre 10 millió forintot sikerült nyernie az önkormányzatnak, ezzel megkezdődhet egy zúzott köves sétány kialakítása. A beszámolóban további sikerekre okot adó projekt is elhangzott, mint például a 29 önkormányzati telek eladása a Határ utcában. A Parnaki úttal kapcsolatban már nem lehetett ilyen jó hírekkel számolni. Három sikertelen pályázaton van túl az önkormányzat, azóta nem csak anyagi, de fizikai ráfordítás miatt is rendkívül megterhelő az út karbantartása. 

Egy korábbi közmeghallgatáson is szóba került a 2018-ban bezárt iskola épületének további sorsa
Egy korábbi közmeghallgatáson is szóba került a 2018-ban bezárt iskola épületének további sorsa
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában