II. Világháború

2023.11.12. 09:41

Közel ezer háborús áldozata előtt tisztelgett Esztergom

A második világháború áldozatai előtt tisztelgett a 2019-ben átadott, de hivatalosan csak most felavatott Második világháborús emlékműnél Esztergomban. A Szent Anna-temetőben közel ezer áldozat, hős emlékművénél szerveztek avatási ünnepet november 11-én.

Kemma.hu

Négyesi Lajos ezredes az emlékmű történetét mondta el az ünnepen

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A Himnusz hangjai után Alberti Péter alpolgármester mondott beszédet, aki többek között arról szólt, hogy „45 év szovjet megszállás és a rendszerváltás tétova évtizedei után, napjaink világjárványai, a szomszédságban és a világban jelenleg is dúló háborúk ellenére eljött ez a nap is, amikor végre, ünnepélye keretek között hivatalos átadásra kerülhet a második világháború esztergomi, katonai és polgári áldozatainak emlékműve.”

Az eseményen Négyesi Lajos ezredes, a hadtudomány doktora is köszöntőt mondott, aki évszámokkal, adatokkal, az emlékmű megálmodásától, a tervezésén át a megvalósításáig felvázolta azt a többéves munkát és törekvést, melynek eredményeként a Szent Anna-temetőben átadták a fekete gránittal hatalmas ölelő kart szimbolizáló fekete gránit emlékművet, közepén egy posztamensre helyezett óriási kereszttel. Mint az ezredes elmondta, a november 11-ei hivatalos átadóval egy 31 éves szakasz zárul le, mely 1992-ben kezdődött, amikor egy helyi alapítvány egy második világháborús civil áldozatokról és hősi halottairól szóló emlékműre gyűjtést kezdeményezett. Négyesi Lajos kiemelte, hogy 2016-ban Miklós Tamás történész kezdte el az esztergomi második világháborús embervesztesége kutatását.

Az emlékművet Borosházi Tamás tervezte meg, illetve Bánhidy László alpolgármester egy lakossági fórumot szervezett, ahol az esztergomiakat tájékoztatták a projektről. A beruházást a város és helyi civilek is támogatták pénzzel, illetve munkával. 2017 májusában állították fel a keresztet, majd 2019 tavaszán megkezdődött az emlékmű építése, melyet végül Békevári János és Horváth Zsombor építési vállalkozó és György Levente kivitelezett, így készült el 2019 augusztusában a teljes munka. Az ünnepség az emlékmű megkoszorúzásával zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában