Tájékoztatás

2023.11.23. 10:09

Két nap szünet után ismét jár a neszmélyi komp

Ismét ideális a Duna vízállása, így a Neszmély-Dunaradvány kompjárat csütörtök reggeltől újra szolgálatba állt és menetrendszerűen közlekedik.

Kemma.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a szakemberek még kedden döntöttek úgy, hogy a Duna magas vízállása miatt biztonsági okokból felfüggesztik az ingyenes neszmélyi kompjáratot. Csütörtökön a Duna vízállása már újra alkalmas a kompközlekedésre, így reggel óta újraindulhatott a szolgáltatás.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az időjárási, vízállási tényezőket nem minden esetben lehet semlegesíteni, tehát nagyon alacsony vagy magas vízállásnál a későbbiekben is sor kerülhet a kompközlekedés felfüggesztésére, mely nem példanélküli más kompátkelőknél sem. Ezért indulás előtt a közlekedőknek a komp üzemelésével kapcsolatosan is érdemes tájékozódni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál.

Mint arról korábban beszámoltunk, a neszmélyi komp már hosszú kálváriát tudhat a háta mögött. A nyári időszakban szintén a Duna magas vízállása miatt augusztus 31-én nem közlekedett a komp Neszmély és Dunaradvány között. Mint akkor a Magyar Közút Zrt. megírta, a vízállás okozta sodrás és az uszadék, hordalék nehezíti a kikötést, ezért délelőtt 10 órakor leállt a kompközlekedés. 

Ez a probléma egészen szeptember 3-ig fennállt, amikor is arról kaptunk tájékoztatást, hogy ismét elindult a neszmélyi komp az útjára. Az üzemeltetők akkor azt állapították meg, hogy a Duna vízállása újra alkalmas a kompközlekedésre, így szeptember 3-án, reggel 6 óra után újraindulhatott a szolgáltatás. 

Később aztán, októberben ismét leállt a komppal való közlekedés. Az utinform.hu akkori tájékoztatása szerint ennek az oka ezúttal az alacsony vízállás volt. Úgy tudjuk, hogy a szabályozás szerint a dunaradványi oldalon rövidebb a rámpa, így ha Komáromnál 90 centiméter alá csökken a vízszint, akkor nem tud kikötni a hajó.

További részletekről és a neszmélyi komp kálváriájának folytatásáról a továbbiakban is beszámolunk majd. A naprakész, folyamatosan frissülő tájékoztatás a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában