Mise

2023.11.01. 21:57

Erdő Péter: a szentek tudnak segíteni nekünk és figyelemmel kísérik életünket +fotók

November elsején, Mindenszentek ünnepén Erdő Péter bíboros celebrált szentmisét az esztergomi bazilikában. Az Istentisztelet végén kihunytak a főszékesegyház fényei és a jelenlévők gyertyafénynél imádkoztak az elhunytak lelki üdvéért.

Walczer Patrik

Erdő Péter (középen) vezette a lucernárium szertartását

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A főpásztor az evangéliumot követő szentbeszédében kiemelte: Mindenszentek ünnepén az egyház azokat ünnepli, akik már eljutottak az üdvösségre. Attól függetlenül, hogy szentté avatták őket vagy sem, ők mindannyian eljutottak az Istennel való teljes közösségre, az örök boldogságra.

– Ezért hát a mi ünneplésünk nem sokat adhat hozzá teljes boldogságukhoz, nekünk azonban különleges ajándékot és segítséget jelent. Három nagy kívánságunkat terjesztjük ma Isten és a szentek elé – mondta Erdő Péter.

A bíboros szerint ezek közül az első az, hogy mi is eljuthassunk a szentek közösségébe. Azt reméli, hogy mi is találkozunk majd a Szűzanyával, az apostolokkal, a többi ismert szentekkel és a saját szeretteinkkel is.

Az esztergom-budapesti érsek kijelentette: a másik nagy vágyakozásunk az Istennel való bensőséges közösség, a harmadik pedig az, hogy a szentek már itt a földön segítsenek nehéz helyzeteinkben, főleg akkor, amikor a jóra törekszünk, mikor keressük a tisztesség útját.

– Amikor a keresztelésben nevet kapunk, maga az egyház ad védőszentet mellénk. Kérjük pártfogását, segítségét. Sokszor meg is érezzük, hogy egy-egy szenthez fohászkodva hirtelen megoldást találunk, eligazítást kapunk, vagy egy külső gondunk hirtelen elhárul. A szentek közössége, amit a hiszekegyben is megvallunk, azt is jelenti, hogy a szentek tudnak segíteni nekünk, figyelemmel kísérik életünket – jegyezte meg.

A szentmise végén Erdő Péter, a paptestvérek és az asszisztencia a feltámadt Krisztust jelképező húsvéti gyertyához vonult, majd kialudtak a templom fényei. A ministránsok meggyújtották a hívek gyertyáit is, akik a bíboros által vezetett lucernárium nevű szertartás alatt az elhunyt hozzátartozóikra emlékeztek. A jelenlévők egyúttal közösen kérték a szenvedő lelkek számára Isten irgalmát is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában