Agresszivitás

2023.11.22. 06:55

Ennek a lúdnak mennie kell Tatáról

Az agresszív lúdfajta még a rétisast is elüldözi a fészkéből.

Kemma.hu

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, Tatán, az Interspar mellett élő nutriákkal nincs gond a természetvédők szerint, azonban az Által-ért fenyegető nagyvirágú tóalmával már folynak a harcok. Szabó Máté,  a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrétől megtudtuk, hogy nutriák vannak már az Öreg-tóban is, ahogy a többi Tata környéki állóvizekben is. Ezek tükrében a természetvédők nem örülnek, hogy itt vannak a Dél-amerikai rácsálók, de maradhatnak.

A szakember szerint sokkal nagyobb gondot okoz a környéken egy nagyon szép, sárga apró virágú idegenhonos növény. Érdekes módon ez is Dél-Amerikából származik. A nagyvirágú tóalma egy, az Által-érben felbukkanó vízi növény az egész vízfelszínt beborítja, ami miatt teljes fény és oxigén nélkülivé válhat a terület. 

Ezzel azonban nem ért véget a térséget veszélyeztető, betelepített fajok listája. Bár Tata büszke az Öreg-tavon telelő vadludakra, nem mindegyik ludat látják szívesen a vízen.

– A nílusi lúdnak, ahogyan a neve is mondja a Nílusnál lenne a helye, azonban díszmadárként behozták Európába és elszaporodott. A kinézetre mutatós madár azonban nagyon agresszív. Tudunk olyan esetről, hogy kivert egy rétisast a fészkéből, majd elfoglalta azt. Ha felbukkannak példányok a vadsztársasággal egyeztetve próbáljuk megakadályozni a szaporodásukat – tette hozzá Szabó Máté.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában