Veszély

2023.11.21. 14:00

Ementáli sajtot csinálhatnak a nutriák az Öreg-tó partjából, ezért figyelni kell rájuk

A nutriák egyelőre maradhatnak a természetőrök szerint Tatán. Azonban más veszély is fenyegeti a helyi őshonos élővilágot.

Kemma.hu

Ahogyan arról a Kemma.hu korábban beszámolt: nutriák élnek Tatán, az Interspar mellett. A nagytestű rágcsálókat sokan fotózzák, etetik, akik szinte már kézből veszik el a finom csemegét. A cikk heves vitát váltott ki több fórumon is. Egyesek szerint a nagyra nőtt rágcsálók cukik és, mások szerint azonban menniük kell. De olyan is akadt, aki sapkát készítene belőlük. Utóbbi nem is áll messze az igazságtól. Ugyanis mint megtudtuk, a nutriák a bundájuk miatt kerültek Európába. Szabó Máténak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrnének tettük fel a kérdést, hogy maradhatnak-e a nutriák ahol vannak.

Ha röviden akarunk válaszolni, akkor igen. Azonban ez nem ennyire egyszerű.

Mátétól megtudtuk, hogy a nutria egy viszonylag szelíd, növényevő nagy testű rágcsáló. Tatán az Interspar melletti tüzivíztározóba költözött be egy család, ahol nagy gondot egyelőre nem okoznak. Azonban, ha arrébb költöznek az Öreg-tóra már szemmel kell őket tartani. A közelmúltban Ferencmajorban már nem kis riadalmat okoztak.

– A halastavak, árvízvédelmi gátak oldalába ásnak üregeket és azokban élnek. Ha nagyon elszaporodnak, akkor olyan lesz a part, mint az ementálisajt. Lukacsos. Korábban a Ferencmajori halastavaknál egyik reggelre át is szakadt emiatt egy gát. Azonban annak nincsen természetvédelmi aggálya, hogy az interspar mellett maradjanak a nutriák - magyarázta a természetvédelmi őr, aki szerint az már viszont gondot jelenthet, ha tömegesen átköltöznének az Öreg-tóra. 

Ott ugyanis a vízi madarak számára fontos növények kerülhetnek veszélybe. Illetve a nutria bár növényevő, szívesen fogyaszt madártojást is. Nutriák vannak már az Öreg-tóban is, ahogy a többi Tata környéki állóvizekben is. Ezek tükrében a természetvédők nem örülnek, hogy itt vannak a Dél-amerikai rágcsálók, de maradhatnak.

 Egyébként a nutriákat bármikor szabadon lehet vadászni bizonyos szabályok mellett. Egyik ilyen, hogy lakott területen belül csak hatósági engedéllyel lehet őket lelőni, vagy csapdákkal befogni. Azonban a cuki nutriák befogása egyelőre rossz marketing lenne. Így egy darabig még biztos gyönyörködhetünk bennük.

A szakember szerint sokkal nagyobb gondot okoz a környéken egy nagyon szép, sárga apró virágú idegenhonos növény. Érdekes módon ez is Dél-Amerikából származik.

– A nagyvirágú tóalma sokkal nagyobb gondot okozhat. Az Által-érben felbukkanó vízi növény az egész vízfelszínt beborítja, ami miatt teljes fény és oxigén nélkülivé válhat a terület. Vagyis minden más élőlény életét megakadályozza. Ezért a vízüggyel közösen próbáljuk visszaszorítani a terjedését. Amikor megjelennek az első hajtásai markolóval kiszedik a vízből - magyarázta a természetőr.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában