Inváziós

2023.06.20. 13:54

Megmentésre szorul az Által-ér Tata és Szőlős között: a tóalma vette át a hatalmat

Az igazgatóság szakemberei Tata és Vértesszőlős közötti szakaszon végzik tóalma irtását, amely már nagyon elszaporodott.

Kemma.hu

Az igazgatóság szakemberei irtják az inváziós tóalmát

Forrás: Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményében adott tájékoztatást arról, hogy munkatársaik június 12. óta nagy erőkkel dolgozik azon, hogy az Által-ér és Fényes-patak vonatkozásában az inváziós nagyvirágú tóalmát eltávolítsa. Mint írták, a várhatóan 12 napig tartó művelet során Vértesszőlős és Tata körzetéből távolítják el illetve ártalmatlanítják a tóalmát.

Kiemelték, hogy a jelentős vízborítással bíró, gyorsan szaporodó vízinövényzet, mind vízáramlási, mind pedig vízminőségi szempontból súlyos problémákat okoz a víztesten. Az igazgatóság tavalyi vízminőségi mérései szerint egyértelmű összefüggés mutatkozik a vízinövény által okozott oxigénszint csökkenés és a fertőzött területek vonatkozásában.

Hatalmas károkat okoz a tóalma
Hatalmas károkat okoz a tóalma
Forrás: Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Hozzátették, hogy a növényzet jelenleg még nem érte el a teljes vízborítást, azonban az intenzív növényfejlődés miatt beavatkozás nélkül ez hamarosan bekövetkezik. Mindezért a növényzet jelen állapotában való eltávolítása a káros vízminőségi folyamatok megelőzését is biztosítja. A kárelhárítás technológiája a növényzet kaszálására, parti szikkasztására, vízparttól távol eső darálását követő komposztálására és a már maganyaggal telített iszapréteg gyökérzónás kotrására terjed ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában