Bábolna Bio

2023.11.07. 13:56

Elkészült az országos poloskatérkép - mondjuk, hol a legdurvább a rovarinvázió

Lakossági észlelések alapján készítette el a Bábolna Bio az országos poloskatérképet, mely alapján elmondhatjuk: vármegyénk fertőzöttsége átlagosan közepesnek számít, de például Lábatlanban és Nyergesújfaluban lakosságszám alapján kiugróan sok invazív címeres poloska-bejelentés történt.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Az elmúlt hetekben tapasztalhattuk, hogy egy-egy szellőztetés alkalmával számtalan hívatlan vendég jelent meg a függönyeinken, kis túlzással nem győztük poloskamentesíteni a lakásunkat. Bár azt gondoljuk, hogy nálunk igen elviselhetetlen a helyzet, azt le lehet szögezni, hogy országosan igen eltérőek az adatok és van, ahol sokkal nagyobb invázióval kell szembenézniük a lakosoknak.

A teol.hu nemrégiben utánajárt, hogy mi az oka annak, hogy tömegesen találkozunk ebben az időszakban a rovarokkal. Mint írták, dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök szerint az egyre hűvösebb éjszakák, illetve a közelgő tél miatt a rovarok tömegesen elhagyják eddigi felségterületüket, és az átteleléshez megfelelő lakókörnyezetek felé veszik az irányt. 

A tömeges megjelenést egyébként nem az őshonos fajok, hanem az invazívnak számító vándor- és az ázsiai márványpoloskák okozzák. Érdekesség, hogy utóbbi két poloskafajnak nincs hatékony természetes ellensége itthon, így lényegében gond nélkül szaporodnak és terjedhetnek.

Bár hazánk relatíve kis területű ország, mégis elég nagy ahhoz, hogy az invázió mértéke kapcsán területileg igen eltérő adatokat kapjunk. A már említett és a megfoglak.hu oldalon elérhető és települési adatokat is tartalmazó poloskatérképen az látható, hogy az invazívnak számító ázsiai márványpoloska, zöld vándor poloska és nyugati levéllábú poloska észlelések hogyan alakultak vármegyénként.

Komárom-Esztergom vármegye fertőzöttsége közepes, az észlelések száma ezer lakosra vetítve 1,41, ami viszonylag jónak számít. Másutt, például a nagy fertőzöttségű Fejér megyében ez az érték 1,62, míg a kiugró fertőzöttségi szintű Baranyában pedig 2,43.

Vármegyénkben néhány településről külön vannak adatok. Oroszlányban és Tatabányán közepes, Esztergomban, Komáromban és Tatán nagy a fertőzöttség. Észlelések tekintetében Nyergesújfalu (2,80) és Lábatlan (2,96) viszi a prímet, ez a két érték már a kiugró kategóriába számít.

Forrás: megfoglak.hu/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában