Nemetiségi program

2023.11.07. 12:27

Egy frankföldi polkázni tanul - filmet vetítettek Tarjánban

Egy frankföldi polkázni tanul címmel néztek meg egy filmet a héten Tarjánban, az Egyesületek Házában. A német nyelvű filmet magyar felitrattal láthatta a közönség.

Kemma.hu

A film előzményei, hogy a bambergi Udo Pörschke néhány évet Dél-Magyarországon, az úgynevezett "Sváb Törökországban" töltött. Ott találkozott egykori német betelepülők leszármazottaival, akiknek elődei – Pörschke nagy meglepetésére – nagyrészt frank és hesseni származásúak. Ők még ma is őrzik régi német hagyományaikat, szokásaikat és nyelvjárásaikat, amelyek egy része Németországban már elveszett.

Pörschke barátokra lelt a magyarországi németek között, egyre többet tudott meg a történelmükről, és a Mecsek lábánál második otthonra talált. Elhatározta, hogy az élményeit megörökíti a jövő nemzedékei számára: egy magyarországi német barátjával együtt a nyakába vette az országot és nekivágott a nyomkeresésnek. Parlamenti politikusokkal beszélgetett, ellátogatott a Magyarországi Német Színház próbájára, egy német nemzetiségi iskola végzős diákjaival cserélt eszmét nemzetiségi közösségük kilátásairól, a német kisebbségi focicsapat egyik labdarúgójával rúgta a bőrt, felkereste a második világháború utáni elűzetés egyik áldozatát, és barátokkal a nyelv és a szokások átörökítésének lehetőségeiről és nehézségeiről beszélgetett.

Udo Pörschke egy jól beilleszkedett magyarországi német közösség képét vázolja fel, érintve egyebek mellett annak viharos múltját, ugyanakkor a nemzetiség jövőjére vonatkozó kérdéseket is feszeget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában