Idei eredmény

2023.11.17. 08:42

Csalódottak a madarászok: csak 8 ezer példányt sikerült meggyűrűzni Szomódon

Véget ért a madarak gyűrűzése a Ferencmajori Madárvártán. A madarászok nem örülnek az eredményeknek.

Kemma.hu

Összeszedték a hálóikat a madarászok Szomódon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Komárom-Esztergom megyei csoport közösségi oldalán számolt be arról, hogy bezárta a kapuit a 2023-as évre a Ferencmajori Madárvárta. Múlt hét vasárnap lebontották a hálóállásokat, téliesítették a Vártát.

Mint írták: a közel 4 hónap alatt 82 faj, 8548 példánya fordult meg a gyűrűző asztalnál. Hozzátették: a külföldi gyűrűs madarak valamiért elkerülik a tábort. Mindösszesen 2 egyedet sikerült fogniuk. 

– Egy új gyűrűzött fajunk lett, a szeptember végén megfogott berki nádiposzáta. A gyűrűzési összesítő táblát tanulmányozva rögtön le tudtunk vonni néhány konklúziót: erdei madarakat viszonylag jól fogtunk. Vörösbegy, erdei szürkebegy, ökörszem, barátposzáta átlagnak megfelelő. Nádimadarakból nagyon keveset fogtunk. Talán az utóbbi tíz év legrosszabbja. Valószínűleg a tavaszi esőzések nem tettek jót a szaporulatnak – írták a madarászok a beszámolójukban. Kiemelték, hogy mezei madárfajok alacsony száma továbbra is aggodalomra ad okot: csukkok, tücsökmadarak, mezei poszáta alig vannak. De talán ennél is meglepőbb, hogy valamiért a verebek eltűntek a területről.

– Kétszáz példány az éves átlagunk, de a legjobb években ötszáz felett gyűrűztük őket. Cinegéket jól fogtunk. Észak-európai országokban érződik, hogy erős vonulásban vannak. Előző évekhez képest több süvöltőt sikerült jelölnünk – összegezték az eredményeket. A madárvédők mindenkinek köszönik a munkájukat, akik hozzájárultak a gyűrűzésekhez. Kiemelték, hogy Bátky Kolos egyesületi tagjuknak külön köszönik és gratulálnak a munkájához, aki összesítve 2 hónapig vitte a szakmai munkát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában