Autósok, figyelem!

2023.11.12. 06:55

Az esztergomi tűzoltó videón mondja el, mit csinálunk rosszul, amikor szirénázó tűzoltóautó közeleg

Az autósok sokszor még mindig rosszul reagálnak arra, ha szirénázó autó érkezik. Hogy mi a teendő, és hogyan kellene engednünk a mások segítségére siető járművet, arról Petrányi András esztergomi tűzoltó beszélt.

Goletz-DeáK Viktória

Petrányi András esztergomi tűzoltó osztotta meg a tapasztalatait a kérdésben

Forrás: vezess.hu

A vezess.hu hívta fel az autósok figyelmét arra, hogy sokan nem jól reagálnak egy tűzoltóautó érkezésére. Mint írták: minden pillanatban figyelni kell vezetés közben, tudni kell, hogy bármikor történhet valami váratlan. Ilyen, amikor mentő, rendőr vagy tűzoltó érkezik. De vajon jól reagálunk ilyenkor? Tudjuk, hogyan kell elengedni a megkülönböztető jelzést használó járművet? 

A vezess.hu többek között Petrányi András esztergomi tűzoltót kérte meg arra, hogy mutassa meg, ő mit lát a kéken villogó jármű sofőrüléséből, hogyan reagálnak az emberek, ha megérkezik a tűzoltóautó. 

Az esztergomi tűzoltó a videóban elmondta, hogy mintegy 5 éve vezeti már a hatalmas szerkocsikat. Úgy látja, hogy az elmúlt években már javultak a sofőrök reakciói. De még mindig előfordul, hogy a rutintalanabb vagy éppen idősebb vezetők megállnak az út közepén, ahelyett, hogy félrehúzódnának és elengednék a mások segítségére siető járműveket

A másik probléma Petrányi András szerint, hogy a sofőrök nincsenek tisztában sem a saját, sem a tűzoltóautó paramétereivel. Így, még ha meg is van bennük a szándék a lehúzódásra, akkor is csak félig húzódnak félre, esetleg egymás mellett állnak meg, nagyon kis helyet hagyva a nagy járműveknek az eleve szűk utakon. Sok sofőr, ha rádudálnak, sem érti meg, hogy el kellene indulnia valamelyik irányba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában