Tökölő és Kürbis-Schnitze nap

2023.11.02. 17:30

A 70 kilót is meghaladta a különdíjas gigatök Környén

Nyolcadik alkalommal rendezték meg Környén a Tökölő és Kürbis-Schnitze napot, ahol bemutattak a rekord méretű, 72 kilogrammos, hatalmas tököt is.

Kemma.hu

A helyi művelődési ház és a német nemzetiségi önkormányzat rendezvényén percek alatt megtelt az intézmény összes terme – adta hírül a kornye.hu. 

Az olvasóteremben Salamonné Hertel Erika, amatőr képzőművész, életmód tanácsadó-terapeuta Aranykezek képzőművészeti foglalkozásra csábította a gyerkőcöket, a nagyteremben kreatív fajátékok szórakoztattak a kicsiket és nagyokat. Az arcfestőknek kapunyitástól a késői zárásig szusszanásnyi idejük sem maradt, miközben az előtérben garmadával készültek a töklámpások, amelyekhez száz faragni valót biztosítottak a szervezők, s természetesen minden eszközt, amire csak szükség lehetett. A megálmodott formához többen telefon segítségével kerestek fotókat, mások előre megrajzolt terménnyel érkeztek, és volt, aki rögtönzött. Végül mindannyian sikerrel vették az akadályokat, és egyre csak gyűltek a töklámpások az asztalokon.

Az idén is kellették magukat tökös falatok, rémisztőnek ható, ámde annál finomabb sütemények: az iskolai konyhában negyven kilónyi mézes sült tök készült, és a programra a „Süssünk, főzzünk valamit” Klub tagjai, Barta Gizella, Csépke Cecília, Szőgyényi Zoltánné, Lóczi Kinga, Szabó Lászlóné, Pribéliné Wéber Noémi is szorgoskodott, a gyerekek pedig a program végére valamennyi finomságot elmajszolták. 

Kerecsényi József egy, Aradi Attila pedig három kolbásztökkel érkezett, a ritkaságnak csodájára is jártak gyerekek, felnőttek. Attila 5-6 évvel ezelőtt viccből ültette, mára évente 10-12 darab terem a kertjében 3 méter magas és 1,5 méter széles állványon. A kolbásztök zsengén fogyasztható rántva, főzeléknek, tócsinak elkészítve, és különlegessége, hogy az alkalmankénti 30-40 centiméter levágása után tovább nő, akár másfél méterig is, amikor pedig megkeményedik a héja, hosszú időn keresztül díszítheti az otthont ősszel.

Szemmel tartotta a növekedését
Gréta a gigantikus tök gyarapodását naponta ellenőrizte, mérte az átmérőjét. Azt is megállapította, hogy mikor állt meg a növekedése, mikor érdemes levágni az indáról. Az édesanyja, Tirhold Kármen szervezőként azonban nem tartotta ildomosnak, hogy nevezzen. A méretes példány jelenleg is látható a Művelődési Ház előtt őszi fotóhelyszínnek elkészített installáció fő attrakciójaként.

A programról nem maradhatott el a súlyverseny sem. A tíz nevező közül a nyolcéves Selmeczi Zsombor vehette át a fődíjat Tirhold Kármentől, a német nemzetiségi önkormányzat elnökétől, mivel 21,8 kilós terménnyel érkezett. A második helyen végzett 13,5 kilóval Molnár Elizabet, a harmadikon pedig a tavalyi győztes, Szedlacsek Lilien, aki ezúttal 10,6 kilós tökkel érkezett. Lilien terménye csupán fél kilóval múlt felül két másikat: holtversenyben végzett a negyedik helyen Kis Emília Júlia és Molnár Botond, akik 2-2 főre szóló tiszteletjegyet vehettek át a november 26-ai „Piroska és a farkas” című színházi előadásra.

A gigatök és a gazdája
A gigatök és a gazdája
Forrás: Környe.hu

Különdíjat kapott gigantikus terménye kapcsán Hamburger Gréta, aki hosszú időn át gondozott lelkiismeretesen egy szépen növekvő tököt, amely ezt meghálálva végül 72,5 kilósra hízott. Gréta töke megdöntötte az eddigi rekordot, amit 2017-ben Heim Mihály állított fel 63,5 kilós terményével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában