Rotary

2023.10.24. 09:00

Repültek a babzsákok a komáromi családi napon (fotók)

Az újonnan kialakított Zrínyi parkban rendezett családi napot a komáromi Rotary Club az elmúlt hétvégén. Az esemény a klímavédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Körtvélyfáy Dina

A Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai a római korban is ismert játékokat mutattak a családoknak. Például azt, amikor a játékosok háromszögben állnak, és egymásnak dobálják a babzsákokat, amelyeknek nem szabad leesniük

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Várhidi Ilona szervező elmondta, még a Covid alatt kezdett el klubjuk a fenntarthatóság témakörével komolyabban foglalkozni. Kezdeményezésükre megalakult az Élhető Földért munkacsoport a Rotary országos szervezetében, ezen belül pedig elindult a Fogadj örökbe egy parkot! mozgalom is. Az önkormányzattal egyeztetve a komáromiak a Zrínyi parkot fogadták örökbe, ahol már néhány éve facsemetéket ültettek el, amelyek mostanra megerősödtek. Szeretnék a parkot tovább is fejleszteni, közösségi terek kialakításával élhetőbbé, vonzóbbá tenni a környéken lakók, a városban élők számára. Az idei programjuk keretében az elmúlt hetekben hatvan cserjét vásároltak az elvadult, régi sövény helyére.

A parkba a közeljövőben a főúthoz közeli területen pihenőhelyet alakítanak ki kerékpártárolóval, padokkal és asztallal, szeméttárolóval. A következő lépésben szeretnének ugyanitt egy fedett kiülőt elhelyezni.

A családi napot az Egy csepp bolygó elnevezésű projektnek köszönhetően valósították meg. Ennek keretében a klímavédelemre igyekeztek felhívni a figyelmet, a körzetben élő családoknak szemléletformáló programokat kínáltak.

A rendezvényen több hely szervezet is részt vett. A komáromi máltaisok saját készítésű alkotásaikkal érkeztek, míg a Csudijó Egyesület rétessel készült. A Komáromi Klapka György Múzeum munkatársai Számadó Emese igazgató vezetésével izgalmas játékokat hoztak magukkal, valamint a római kori szelektív hulladékgyűjtésről is többet megtudhattak tőlük a résztvevők. A Kisvárosi Önkéntes szemétszedők megmutatták, milyen érdekes hulladékokat gyűjtöttek össze szemétszedési akcióik alkalmával, valamint ők is érdekes játékok segítségével mutatták meg a fiataloknak a fenntarthatóság fontosságát. A Kemence Egyesület pedig szociális farmjuk működését mutatta be az érdeklődőknek egy előadás keretében.

Várhidi Ilona azt is hozzátette, az idei fejlesztéseik és a családi nap megvalósításában nagy segítséget jelentett számukra a Nemzeti Együttműködési Alap (NEAG) pályázata, valamint a klubtagok egyéni felajánlásai. Megköszönték a Városgazda Kft. segítségét is, a cég munkatársai a területet rendezik, az általuk vásárolt eszközöket pedig telepítik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában