Határoztak

2023.10.06. 06:55

Nem lesz kavicsbánya Pilismaróton: döntött a testület, felbontják a szerződéseket

Nem lesz bánya Pilismaróton, a képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, nem támogatják, hogy a településen külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek. Hunyadi Balázs polgármester szerint a több mint három éve húzódó ügy miatt rossz lett a közhangulat, és egy beruházás sem lehet fontosabb a községben élők lelki egészségénél.

Walczer Patrik

A pilismaróti testület a népszavazás eredményét is figyelembe vette, amikor döntött

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Hunyadi Balázs polgármester a Kemma.hu-nak elmondta: a legutóbbi képviselő-tesületi ülésen hozott döntésükkel lényegében eldőlt, hogy nem lesz bánya Pilismaróton és hogy a továbbiakban az előttük álló feladatokra, fejlesztésekre – mint például az orvosi rendelő felújítása – kívánnak koncentrálni. Hangsúlyozta továbbá, hogy megválasztásakor egy régi szerződést örökölt meg a korábbi vezetéstől, melyet több szempontból is át kellett tanulmányoznia, ezért is indokoltnak tartotta, hogy részt vegyen különböző tárgyalásokon. Ugyanakkor a történet itt nem ér véget, hiszen tudomásunk szerint a beruházó korábban jelezte az önkormányzat számára, hogy a későbbiekben akár jogi úton érvényesíthetik az álláspontjukat. 

Na de hogyan is kezdődött az ügy?  2020 júliusában a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatban lakossági fórumot tartottak a polgármesteri hivatalban, a lakosok közül sokan akkor értesültek először arról, hogy a GM-Pro Kft. nevű vállalat homok-kavics bányát szeretne nyitni. A helyiek tiltakozásának és nyomásának hatására nem sokkal később lemondott Pergel István Csaba polgármester és a teljes képviselő-testület is. Onnantól kezdve a bányaügy folyamatos beszédtémává vált a faluban. Egyesek ingatlanjaik elértéktelenedésétől, mások a megnövekedő teherautó forgalomtól tartottak, de volt, aki attól félt, hogy a munkavégzés nagy porral, illetve zajjal jár majd.

Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere
Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere
Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A járványhelyzet miatt az időközi-választást hosszú időn át nem lehetett megtartani, majd 2022-ben Hunyadi Balázs lett a község új polgármestere, aki választási szórólapján a következőt írta, hogy a bányaberuházás kapcsán környezetvédelmi, gazdasági és jogi szempontok mérlegelésével – az együttműködés jegyében – kompromisszumos megoldást kíván találni.

Idén márciusban az Energiaügyi Minisztérium megsemmisítette a GM-PRO Kft. környezetvédelmi engedélyét. Augusztusban népszavazást tartottak a községben: ugyan a voksolás eredménytelen volt – ugyanis csak 781 személy, vagyis a választásra jogosult állampolgárok 40,84 százaléka ment el szavazni – de a szavazók 87,3 százaléka nemmel voksolt, vagyis egyértelműen kijelentették, nem kérnek a bányából.

Felbontják a szerződéseket
Hunyadi Balázs elmondta: már a népszavazás előtt úgy gondolta, hogy az emberek egymás közötti viszonyában is meghatározóvá vált a tervezett bánya, ezért az eredménytől függetlenül előzetesen is elvi állásfoglalásként tekintett a referendumra. A szeptember 26-i képviselő-testületi ülésen a testület egyhangúlag döntött a beruházás kapcsán a GM-PRO Kft.-vel, valamint a tervezéssel kapcsolatban a Völgyzugoly Műhely Kft.-vel korábban megkötött szerződések felbontásáról. Egyúttal határoztak arról is, hogy bányászati tevékenység megkezdése érdekében nem módosítják Pilismarót község településrendezési tervét és helyi építési szabályzatát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában