tiltakozás

2020.07.22. 07:06

Nem akarnak kavicsbánya mellett élni a pilismarótiak

A lakosok úgy vélik, hogy a falu jövője sokkal inkább a turizmusban rejlik. A bányáról lakossági forumon tudtak meg részleteket a helyiek.

W. P.

Lakossági fórumon tudtak meg részleteket a helyiek a bányáról

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A napokban a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos lakossági fórumot tartottak a polgármesteri hivatal épületében, ahol a helyieket arról tájékoztatták, hogy egy vállalat külfejtéses homok-kavics bányát szeretne létesíteni a településen.

A bánya

A cég ügyvezetője ismertette, hogy huszonöt évig tartana a bányászati tevékenység: az ásványi anyagot háromnegyed részben vízi úton szállítanák el a helyszínről. Arról is tájékoztatta a helyieket, hogy korszerű technológiát szeretnének alkalmazni, és minden kitermelési munkafolyamatot a jogszabályoknak megfelelően végeznének. A helyiek ugyanakkor azt mondták: szerintük nem bányászati tevékenységben, hanem turizmusban kellene gondolkodni Pilismaróton.

A lakosoknak Molnár Péter, a GM-PRO Kft. tulajdonosa, ügyvezetője elmondta, hogy 2017-ben nyújtott be kutatási engedélyeket, az elvégzett próbafúrások pedig bebizonyították, hogy kellő ásványvagyon rejlik a föld alatt.

– Minden egyes lépcsőfokot a hatályos jogszabályoknak megfelelően végeztünk el – mondta az ügyvezető, egyúttal utalva arra, hogy a próbafúrásokat is a földtulajdonosok engedélyével valósították meg.

A szakember leszögezte: a településrendezési terv módosításától függ, hogy a képviselő-testület döntése értelmében bányaterület besorolást kap-e a beruházás helyszíne. Voltak, akik a fórumon azt nehezményezték, hogy nemcsak állami, hanem magántulajdonban lévő földeket is érintene a fejtési beruházás. Molnár Péter erre azt válaszolta: csak az érintettek beleegyezésével végeznének az ő földjeiken is bányászati tevékenységet.

– Ön szeretne egy bánya mellett élni? – tette fel a kérdést egy lakos, aki sérelmezte, hogy lakóingatlanja közel lenne a bányához. A továbbiakban több, ehhez fogható kérdést kapott a cég ügyvezetője. A lakosok a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatban a fórumot követő nyolc napban írásban vagy elektronikusan a polgármesteri hivatal ügyintézőjének címére küldhetik el javaslataikat, észrevételeiket és kérdéseiket.

Lakossági fórumon tudtak meg részleteket a helyiek a bányáról (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

A legújabb hírek szerint július 17-én lemondott Pilismarót polgármestere, de döntését nem kívánta indokolni. Pergel István Csaba augusztus 15-ig marad hivatalában. Sajtóinformációk szerint a polgármester azért mondott le, mert a homok-kavicsbánya megnyitásának tervéről a helyieket későn értesítették, s ez ellenállást váltott ki körükben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában