ÁNTSZ

2023.10.15. 20:02

Megtudhatjuk, otthonunkban mennyi ólom van a csapvízben

Habár nem ebben az évben készítette el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGy) a „Nyitott laboratórium” nevet viselő országos ivóvízminőség felmérését, de annak eredményei mai napig érvényesek, sőt valószínűleg napról napra több fogyasztót érintenek – írja az agrofórum szakportál. Az ÁNTSZ honlapján bárki megtudhatja, hogy lakhelyén mekkora az ivóvíz ólomtartalma.

Várvizi Tamás

Utána nézhetünk, hogy lakhelyünkön mennyi ólom van a vízben

Az Európai Uniós forrásokból megvalósult projekt a hazai csapvizek ólomtartalmát, illetve a határérték feletti ólomtartalmú csapvíznek kitett lakosság nagyságát vizsgálta. Emellett elemezték az ólom-oldékonyságot befolyásoló vízminőségi tényezőket is. A vizsgálat eredményeképpen elkészült egy térkép is, amely segít megtudni, hogy az adott lakóhelyen mekkora az ivóvízben előforduló ólom kockázata. Ehhez nem kell mást tenni, mint az efop180.antsz.hu honlapon kiválasztani a vármegyét, ahol élünk, majd a keresőbe beírni a pontos lakcímet.

A portálon öt kockázati szintet különböztetnek meg. A nagyon magas kockázati szintnél esélyes, hogy a csapvíz ólomtartalma az épülettömbben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalma csak vizsgálattal állapítható meg biztonságosan. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata mindenképp javasolt. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése szükséges.

A magas kockázatúnál a csapvíz ólomtartalmának vizsgálata ugyancsak javasolt, az 1945 előtt épült épületekben, különösen a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére. Amennyiben az eredmények igazolják, az épületen belüli ólomforrások felderítése szintén ajánlott. A közepes kockázatúnál hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket. A csapvíz ólomtartalmának vizsgálata a magashoz hasonlóan javasolt az 1945 előtt épült épületekben, illetve a várandósok és a kisgyermeket nevelők részére.

Az alacsony kockázatú esetében kis esélye van, hogy a csapvíz ólomtartalma az épületben meghaladja az egészségügyi határértéket, az ólomcsövek jelenlétének kockázata alacsony, egyéb ólomtartalmú szerelvényekből történő kioldódás előfordulhat, de az egészségügyi határértéket meghaladó ólomszintek valószínűsége alacsony. A nagyon alacsony kockázatú épülettömbnél a csapvíz ólomtartalma az épületben nagy valószínűséggel megfelelő.

A szakemberek szerint az ólombevitel jelentősen csökkenthető, ha a fogyasztás előtt folyatjuk a vizet 1-2 percig. Segíthet a bevizsgált víztisztító berendezés használata is. Megnyugtató, végleges megoldást azonban csak az jelent, ha az ólomcsöveket, illetve egyéb ólomtartalmú anyagokat lecserélik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában