Felújítják

2023.10.02. 21:14

Megszépült a majki sírkert, ahol 12 magyar honvéd nyugossza örök álmát

A Had- és Kulturális Egyesület felhívására csaknem húsz önkéntes érkezett, hogy rendet varázsoljanak a majki madárhegyi temető ódon sírkertjében és környékén. A segítők érkeztek többek között Budapestről, Csákvárról, Gödről, Szárligetről, Veszprémből és Vértesboglárról.

Wágner Zsanett

Az oroszlany.hu beszámolója szerint az egész napos munka a bejáró út kitisztításával kezdődött, majd a katonasírokat övező terület, illetve a temető eddig teljesen gondozatlan részét is rendbe tették az önkéntes kezek. Berregtek a fűkaszák és a fűrészek, amikkel a kiszáradt, korhadt fákat vágták ki. 

A látványos munkának köszönhetően a bozótos rengetegből előbukkantak az egykori Esterházy uradalom szolgálóinak sírkövei. A keletkezett zöldhulladékot a helyszínen ledarálják, az összegyűjtött fát a Vérteserdő Zrt. hozzájárulásával az egyesület rászorulóknak ajándékozta.

– Egy kis emlékparkot, ligetet képzeltünk el ebbe a használaton kívüli sírkertbe. A temető huszársírjait korábban már felújítottuk, most hozzá igazítottuk a majki tó irányába húzódó rendezetlen területet – mondta Szebenyi István egyesületi elnök, aki kezdeményezte a madárhegyi harcokra emlékeztető emléktáblát

Mint ismert, a majki temetőben tizenkét magyar honvéd nyugossza örök álmát, akik hűek maradtak esküjükhöz, – XVIII. századi szófordulattal élve – életüket és vérüket adták minden idők legpusztítóbb, legtöbb áldozatot követelő háborújában. A hős katonák a II. világháborúban a Majk és környékén zajló harcokban estek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában