Megszépültek

2022.10.13. 14:00

Régi álom vált valóra: megújultak a majki katonasírok

Szebenyi István hadisír kutató és gondozó kezdeményezésére a Vértesben található összes katonasír megújult, így a Madárhegyi sírkertben nyugvó honvédeké is.

Wágner Zsanett

Forrás: Facebook/Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete

A szervező koordinálásával a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület tagjai, önkéntesek saját költségen társadalmi munkában végezték el a felújító munkákat, a Vérteserdő Zrt.-től kapott faanyag felhasználásával. Kicserélték a sírok elkorhadt favázait, eltört fejfáit.

Az ódon temetőben tizenkét magyar honvéd nyugossza örök álmát. A hős katonák a II. világháborúban a Majk és környékén zajló harcokban estek el. Tizenkettőjük közül négyen a 15. kerékpáros zászlóaljban szolgáltak, hárman a 4. huszár ezredben, míg ketten az 1/1. gyalogos zászlóalj 2. századában. Hármuk csapattestéről nincs különösebb információ. A városi honlap beszámolója szerint életük teljében lévő férfiak voltak, 29 éves átlagéletkorral. Az oroszlany.hu szerint foglalkozásukat tekintve volt köztük gyári munkás, szíjgyártó segéd, földműves és hivatásos katona is.

Nagy Roland történész kutatásainak köszönhetően fényképről ismerhetjük arcukat, és közülük két honvéd családjától személyes történeteket is megtudhatunk. Nagy Sándor őrvezető unokája, Ábel Attila - Csepel alpolgármestere -, valamint Kovács II. Ferenc tartalékos honvéd fia Miskéről halottak napja környékén rendszeresen felkeresik az erdei temetőt.

Információink szerint az oroszlányi Rákóczi Szövetség halottak napja előtt, október 25-én, 16 órakor mécsesgyújtást tart a megújult katonasíroknál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában