Telelni jöttek

2023.10.06. 14:32

Megérkeztek az első vadludak, egyelőre még csak Naszályra

A madarak egyelőre még nem az Öreg-tavon éjszakáznak, várhatóan majd csak novemberben költöznek át Tatára.

Goletz-DeáK Viktória

A Tatai Vadlúd Sokadalom közösségi oldalán osztották meg azt a jó hírt, hogy megérkeztek az első vadludak. Mint írták: sikerült megfigyelniük a vadludas szezon első nagy lilikeit a Tatai Tavak Ramsari Területen. A Ferencmajori-halastavak egyik csendes taván tollászkodott és pihent 17 példány nagy lilik.

Van mit kipihenniük a sok ezer kilométeres vándorút után. A következő hetekben, szűk egy hónapban még nem az Öreg-tavon éjszakáznak a vadludak. Ott majd csak akkor jelennek meg, ha ideállisak lesznek a vízviszonyok. Várhatóan november első napjaiban.

Mint arról korábban beszámoltunk idén fokozottan fognak figyelni a vadludak védelmére Tatán. Ehhez pedig külön akciócsoport is alakult. Madárvédők, katasztrófavédők, a vízügyisek és a rendőrség közösen küzd az ellen, hogy a szilveszteri tűzijátékozók elűzzék az Öreg-tóról a madarakat. Hiába tilos Tatán a tűzijáték, sokan mégis durrogtatnak, ezzel pedig a tavalyi év végén a vadludak többségét elűzték

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában