A szeretet és az egymásért élés

2023.10.05. 12:25

Kothenc Mária a carexek közé hívja-repíti az olvasót, ahol nincsenek (kor)határok

Az Országos Könyvtári Napok kiemelt megyei rendezvénye volt Újvárosban, a TMJV József Attila Könyvtárban Kothenc Mária: A Carex című könyvének bemutatója.

Kemma.hu

Nász János és Kothenc Mária a könyvbemutatón

Forrás: Beküldött

Az Öko-esték rendezvényén Nász János, a könyvtár ökológiai szaktájékoztatója volt a házigazda. - Ave Mária! - köszöntötte a különleges fantasy szerzőjét, aki elmondta magáról, hogy két dolog a hobbija, szenvedélye nyugdíjasként: az írás és a kertészkedés. Az utóbbihoz kapcsolódik a környezetvédelem tisztelete és szeretete; erről A jövődből jöttem című könyvéből tudhatunk meg fontos gondolatokat, de ez egy másik történet.

– Az első próbálkozásom volt ez a fantasy, már régen elkezdtem, de egy időre abbahagytam, meséket írtam – emlékszik Mária. – Sikerült megtalálnom újra a fonalat, elkészült a regény, amiben a legfontosabb dolognak a szeretetet, e mellett az emberi méltóságot, az ígéretek megtartását és az egymásért élést tartom.

Hatalmas méretű gondolatzuhatag a csaknem 700 oldalas kötet, amely e-könyvként is fellelhető a világhálón. Így is eljuthat egy különleges szigetre, bár nem hiszem, hogy igényt tartanak rá, hiszen gondolatolvasók: egyszerűbb Máriától közvetlenül megtudni, mi van benne.

A beszélgetés során arra jutott idő, hogy ebből mogyoróhéjnyit mutassanak be kedvcsinálóul. A középkort idéző Talarián és Ansy birodalom között van Carex szigete, ahol a carex nép él. Hogy ők milyenek? Mások. Leginkább a sashoz hasonlíthatóak, a nagy tisztelet övezte csodálatos madárhoz. Jelképezi a méltóságot, a szabadságot, a félelemmentességet, a hűséget, az éleselméjűséget, a pontosságot, az erőt.

Ha ez ilyen egyszerű lenne... A környékbeli népekben félelmet keltett, hogy a szigetlakók a gondolataikba, a lelkükbe láttak, irányítani tudtak másokat, ha úgy akarták. Varázslónak tartották őket, többé-kevésbé jogosan. Féltek a gyógymódjaiktól, hiszen nem értették, mit miért csinálnak. A különleges mozaik darabkája még a mitológia, a hitrendszer, a konfliktusok, a csaták. Nem utolsó sorban a szerelem, ami tovább bonyolítja a főhős René és a többiek életét.

Támogatás és gáncsolás

Egy fiú története A Carex, sárkányok és tündérek nélkül, de varázslatokkal. - Semmi sem történik véletlenül - mondja Semsének, a bölcs öregnek René, aki a végzetet nem tagadja, de a bűvölet helye szerinte a mesékben van. Sejti, de nég magának sem vallja be, abban is van mágia, hogy bár talariánnak született, most carexként, más nevével él egy olyan szigeten, ahol a varázslás a mindennapi élet része. Arra a kérdésre is keresi a választ, hogy milyen feladatot szánnak neki az elemek: Flamme, a tűz, Watty, a víz, Arry, a levegő és Geo, a föld. Néha támogatják, néha gáncsolják, ugyanúgy, ahogy az emberek. René megtanulja tisztelni az életet. A sajátját és a másokét is, mert az élet egyszeri és megismételhetetlen csoda, sok-sok megjelenési formában. Rengeteggel találkozik, de természetesen vannak olyan "csodák", amelyekről inkább lemondana. Járja az útját, egyenesen halad és bukdácsol, változik és változtat, tanít és tanul.

- Lesz folytatás? - kérdeztük kíváncsian a fordulatos könyvbemutató végén Kothenc Máriát. - Már megvan... - válaszolta rögtön mosolyogva. Várjuk.

– Kinek ajánlom? - kérdez vissza az írónő. – Mindenkinek, aki szereti a fantasyt. Van 13 éves és van 82 éves olvasóm. Remélem, a számuk egyre nő, és persze a visszajelzések is, amelyekből tanulok.

A bemutatót színesítette Erős András tanuló és Hodossy Ildikó előadóművész: érdekes, elgondolkodtató részleteket olvastak fel a regényből, hallhatták az érdeklődők a Gallavölgyi Kamarazenekart. Aki már holnap elkezdené az olvasást, annak segít, rendelkezésére áll a szerző vagy a kiadó, a Holnap Magazin.

Addig is még felidézem a Kristályok ura két gondolatát, amelyet megosztott az elemekkel, a tűzzel és vízzel, a földdel és levegővel: "A jóság, a tolerancia, mások tisztelete akkor erős, ha sokakban megvan. A gonoszság, az irigység akkor a legerősebbek, ha összpontosulnak és hatalom is társul hozzájuk."

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában