Furcsaság

2023.10.20. 19:54

Ismeretlen élőlény került elő a Dunából a Pilismaróti-öbölben - ilyet még tuti nem láttál!

A Dunakanyar Pilismaróti-öblében sodródott partra az az ismeretlen élőlény, ami még a szakértőket is megdöbbentette.

Kemma.hu

Időnként jelentkezik a Magyar Haltani Társaság a „Mit fogtam?” című rovatával, amelyben különböző horogra akadt élőlényekről számolnak be, és mesélnek az olvasóknak. Ezúttal azonban nem egy hal volt a főszerepben, hanem a Dunakanyar Pilismaróti-öblében partra sodródott ismeretlen élőlény.

A Magyar Haltani Társaság a hivatalos oldalán azt írta, hogy ez a lény nem más, mint egy édesvízi szivacstelep. A kinézete alapján tavi szivacsnak tűnik (Spongilla lacustris), amely eredetileg a víz alatti nádszálakon képez sárgás-szürkés bevonatszerű telepet, melynek a fény felé növekvő elágazó nyúlványai a rajtuk megtelepedő algáktól zöldessé válnak.

Mint írják, a telep alkotói parányi, zacskószerű lények, melyek oldalán apró pórusokon áramlik be a víz. Ebből kiszűrik a szerves anyagokat, a tisztább víz pedig a már látható lyukacskákon keresztül jut vissza a környezetbe. Szerepük tehát jelentős a vizek tisztításában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában