Hagyományőrzés

2023.10.01. 08:47

Fotókon a hajnalig tartó buli: az eső sem moshatta el a tardosi szlovákok napját

Az első őszi hónap a tradicionális rendezvények hava a Gerecse völgyében. Ezek közül a legnagyobb múlttal rendelkező esemény, a „Tardosi szlovákok napja”.

Goletz-DeáK Viktória

A tardosiaknak fontos a szlovák hagyományok ápolása. A testvérvárosukkal is rendszeresen szerveznek közös programot, legutóbb például a település küldöttsége, a polgármester vezetésével kerékpárral vitte el Tardoskeddre a Szent István napi kenyeret. De több szlovák kötődésű eseményt is szerveznek rendszeresen, többek között két éve az Országos Szlovák Önkormányzat Tardoson rendezte az Országos Szlovák Napot. 

A napokban pedig a hagyományokhoz híven a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat megrendezte a Tardosi szlovákok napját. Az első rendezvényt 1993-ban tartották, hogy legyen a községnek egy olyan ünnepe, ami az identitásunkról szól.

A színes programok péntek délután kezdődtek ahol egy népi konyha keretében a Derűs Alkony Nyugdíjas klub tagjai bemutatták az egyik jellegzetes helyi étek, a loksa készítését, amelybe az érdeklődők is bekapcsolódhattak. Sütés után következett a kézműves foglalkozás, majd a táncolni vágyók a Vörösmárvány Táncegyüttes tagjaival együtt táncolhattak a táncházban.

Szombat délután barátságtalan, hűvös, esős idő fogadta a Tardosra, az ünnepi programra érkező vendégeket. Azonban ez sem vette el a kedvét a társaságnak. Csabán Tibor a település képviselője elmondta, hogy mivel az idei tanévet a tardosi iskola már a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola tagintézményeként kezdte meg, a két település szlovák nemzetiségi önkormányzatának összefogásával. Így adta magát, hogy a megnyitó helyszíne az intézmény legyen, ily módon a meghívott vendégek megismerkedhettek az iskolával és beszélgethettek is.

A protokoll után a művelődési házban folytatódott a program. A szlovák nemzetiség énekével és Tardos himnuszával kezdetét vette a folklór gála. Kissné Török Erika, a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya, majd Csabán Béla, a község polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket, a fellépőket, és a jelenlevőket. 

– A színes műsorszámok előtt, között ajándékozásokra is sor került. Hiszen az is hagyomány már, hogy a Tardosi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a szlovákság helyi ünnepén megjutalmazza azokat, akik sokat tettek, tesznek a tradíciók megéléséért, őrzéséért. Elsőként Szabó István Lajosnét, Betkát, a Komárom-Esztergom Vármegyei Szlovák Önkormányzat elnökasszonyát köszöntötték Tardoson, aki idén Oroszlány díszpolgára lett. Az óvodások énekes, táncos játéka megalapozta a jó hangulatot. Felkészítőjük, az óvoda megbízott vezetője, Sándor Imréné volt az újabb jutalmazott. Ő idén az Országos Szlovák Önkormányzat „Év pedagógusa” díját kapta – sorolta a díjazottakat és a fellépőket Csabán Tibor. 

A Lipa Szlovák Folklóregyesület táncosai után a tardosi 3. osztályos lányok szlovák dalai, azután pedig a helyi táncegyüttes legkisebbjei, a „Márványka” csoport táncai következtek. 

– Ismét egy kis ünneplés volt soron. A Gerecse Népdalkör negyven éve alakult. Az alapító tagokat – akik visszavonultak – lepték meg az újak ajándékokkal, majd közösen dalra fakadtak. A szlovák dalok után pedig ismét a Lipa tagjai ropták. A gála zárószámaként, a Vörösmárvány Táncegyüttes „Makovice” csoportja ragadtatta vastapsra a közönséget. A gálaműsor után vacsora, majd a hajnalig tartó szlovák bál zárta a színvonalas, két napos rendezvényt – tette hozzá a képviselő. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában