Hexapodák

2023.10.20. 08:27

Ellepték a rovarok a tatai könyvtárat - a könyvek lapjain bukkantak fel a hatlábúak

A rovarok szerencsére csak átvitt értelemben lepték el a könyvtárat. Ifjúsági regény segítségével ismerkedhettek a gyerekek a hatlábúakkal.

Goletz-DeáK Viktória

Forrás: Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár/Facebook

A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár közösségi oldalán számoltak be arról, hogy a közelmúltban hexapodák, avagy hatlábúak jártak a könyvtárban. Mint írták: Schmöltz Margit írónő idén már kétszer járt náluk könyvbemutatón, akkor történelmi regényeit hozta el: a Botticelli szerelmeit és a Buda & Pest című koprodukcióban írt regényt. Most a Regényes Természet elnevezésű pályázat egyik nyertes alkotását, a tavaly megjelent Kék imágó című ifjúsági regényt mutatta be kiskamasz olvasóiknak. 

A biológiában az imágó a kifejlett ivarérett szárnyas rovar neve. A Kék imágó pedig egy telefonos applikáció neve, mely a könyv főszereplőjének, a 13 éves Hannának a telefonján jelenik meg rejtélyes módon. Az app mindenféle természettudományos feladattal látja el a nagylányt, akit teljesen felcsigáz a rejtvény, és bevonzza a természetjárás, a környékbeli túraösvények érdekes állat és növényvilága. 

Az interaktív természettudományos foglalkozáson részt vettek a tatai Fazekas Utcai Általános Iskola 5-6. osztályosai is. Az érdeklődő diákok játszva tanultak a hexapodákról, pocsolyalakókról és a védett növények és állatok eszmei értékéről. Megtanulták, hogy a tiszavirág bizony rovar, nem virág, hogy a póktojásokat kokonnak nevezik, hogy a nünüke a hólyaghúzók családjába tartozó bogárnem. A mozgásos, ismereteket bővítő játékos feladatokat nagyon élvezték a gyerekek, sokszor rácsodálkoztak egy-egy új ismeretre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában