Öreg-tavi Halász– és Halgasztro Fesztivál

2023.10.26. 14:00

A város különleges tradíciójává nőtte ki magát a tatai Öreg-tavi halászfesztivál

Gasztronómia, színes programok és koncertek várták a látogatókat a hétvégén a tatai Öreg-tavi Halász– és Halgasztro Fesztiválon.

Kemma.hu

A szombat kora reggeli látványhalászat újra különleges alkalmat kínált, amelyen a nézők megismerhették a tradicionális halászati eszközöket, a halfogás technikáját. Ezúttal mintegy tíz mázsa halat fogtak a bemutatón, amelyre most is sokan voltak kíváncsiak. Az Öreg-tó partján a halfőző mesterek már gőzerővel készültek különféle halételekkel az ebédre, valamint a délutáni látogatókra. Az érkezők zamatos neszmélyi borokat is fogyaszthattak. Ezúttal a rendezvény ingyenesen látogatható volt. 

– A Városkapu Zrt. korábbi vezérigazgatója is többször felvetette már, hogy érdemes megvizsgálni, a gazdaságosság szempontjából mi a legjobb megoldás – mondta Michl József polgármester, majd így folytatta: 

– Most úgy döntöttünk, hogy nem kell őrzés, illetve plusz olyan költség, ami el is viszi egy részét a belépőjegynek. Arról is beszélgettünk, ha már ez egy városi rendezvény, a város cégének a rendezvénye, és ha elsősorban a tataiakat várjuk ide, akkor ajándékozzuk meg ezzel a tataiakat, hogy nem kell belépőt váltaniuk, és ahogy látszik, valóban pozitív is volt a hatása, hiszen nagyon sokan eljöttek. Bár a jó időnek is köszönthető. Persze, de minden vendégnek nagyon örülünk, azoknak is, akik más településről érkeznek hozzánk. Ez a fesztivál, illetve maga a lehalászás egy tradíció. 

Különféle halakat lehetett kóstolni, mint például a sült keszeg. A fesztiválon túlmutat azonban a tatai turisztika. 
– A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat és Tata városa nagyon régen dolgozik együtt a turizmus tekintetében. Az elmúlt TOP-pályázatok során sok százmillió forintot költöttünk Tata turizmusára, amit tudunk a TOP Pluszból folytatni – hangsúlyozta Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke. 

Ötvennyolc tagegyesülettel rendelkezik a Komárom-Esztergom Vármegyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHSZ). 
– Elmondható, hogy húsz-huszonkétezer aktív horgásszal rendelkezünk a vármegyében. Nagyon fontos, hogy ennek egészségügyi és környezetvédelmi szempontjai is vannak. Magyarország sajnos, hátul kullog az elfogyasztott halmennyiségek tekintetében. Erre viszont tökéletes ez a fesztivál – mondta Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke. 

Tehetséges zenészek is színpadra léptek
Szinte nincs olyan hétvége, hogy Tata ne legyen a vármegyei események központi színhelye. A színpadon is számos produkció láthatott a nagyérdemű ezen a hétvégén. Herczog Ricsi harmonikás mellett a Peron tehetségei is színpadra léptek, vasárnap pedig a Quack adott koncertet. A tatai csapat a tavasszal A Dal című vetélkedőn is kitűnően szerepelt. A gyermekek a dallamok mellett körhintázhattak és ugrálóvárazhattak. Természetesen a vásári forgatag sem maradhatott el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában