Építészeti értékek

2023.10.05. 11:19

A magyar város prototípusának nevezték Esztergomot

Szemelvények Esztergom építészeti értékeiről címmel tartottak egésznapos rendezvényt a Szent Adalbert Központban október 5-én. A témák szerint is rendkívül gazdag, közel húsz előadásból álló konferenciát többek között Vukoszávlyev Zorán helyettes-államtitkár és Hernádi Ádám polgármester nyitotta meg.

Kemma.hu

A konferencián az Év Háza kiállítást is megtekinthették a résztvevők

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az esztergomi önkormányzat, a megyei építész kamara és az Esztergomi Mérnök és Építész Egylet által szervezett eseményen, melynek fővédnöke Prokopp Mária művészettörténés volt, elsőként Hernádi Ádám lépett a szakmai közönség elé. Mint beszéde első részében rámutatott immár 25 éve a környezet és emberre kölcsönhatásaként működő építészetről szól évente október elején az Építészet Világnapja.

A polgármester a folytatásban rámutatott: Magyarország első városa bővelkedik a tárgyai emlékekben, kincsekben és augusztusban azt ünnepeltük, hogy Esztergom 1050 éve tölti be központi szerepét hazánk történelmében. Hernádi Ádám hozzátette, hogy a város alapítása óta a mindenkori városvezető feladata, hogy a már meglévő építészeti örökséget megóvja és tovább gazdagítsa. Vukoszávlyev Zorán egyebek mellett arról beszélt köszöntőjében, hogy „sem Fehérvár, sem Buda, sem egyéb más településünk nem előzi meg Esztergomot, az első magyar várost, melynek létrejötte a magyar urbanizáció ezeréves folyamatának első etapját jelentette és az első önálló lépést is egyúttal, amellyel a magyar város prototípusát sikerült Géza fejedelemnek megteremtenie.

A konferencia Hernádi Ádám köszöntőjével indult
Fotó: Pöltl Zoltán / Forrás:  24 Óra

Expozék és tablótárlat
A konferencián több különleges előadást hallhattak a résztvevők, így többek között Horváth István, A középkori kőfaragványok Esztergomban, Nemcsics Ákos Esztergom jelentőségének helyreállítása, Lovag Zsuzsa a XI. századi apácakolostor feltárása, Vukov Konstantin Vitéz János studiolo-jának rekonstrukciója, Mezey Alice Az esztergomi Sándor-palota jelentősége, Millisits Máté Baumhorn Lipót esztergomi zsinagógája, Besey László A megyei tervezőiroda 20. századi története című expozéja hangzott el. Emellett az Év Háza tablókiállítás is része volt a konferenciának.

A helyettes-államtitkár kiemelte: hiába vannak régebbi, római alapítású helyiségek hazánkban, hiszen azok antik romjain többnyire vagy nemigen jött létre jelentősebb település és a középkor évszázadaiban, vagy csak Esztergom után történt meg mindez. A köszöntők sorát Faragóné Godó Mária, Komárom-Esztergom Vármegyei Állami Főépítész folytatta, aki felhívta a figyelmet, hogy ez a konferencia egy középkortól napjainkig tartó időutazás, mely az új kutatások esztergomi építészeti értékeiről szóló gyűjteményhez kapcsolódik, de új témák is szerepelnek benne. Végül Markos Anikó, a megyei építész kamara elnöke szólt, aki kiemelte, hogy Philipp Frigyes városi főépítész és Besey László építőmérnök által összefogott szakmai közösség kiemelt munkát végez Esztergom építészeti örökségével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában