Kemma.hu podcast

2023.10.08. 18:09

A Bolcsek család történetében Tatabányai történelme is benne van (PODCAST)

Egy 1930. augusztusában készült a Képes történelem tizenhetedik részének első fotója. Dallos István helytörténész és fotóművész a Tiszti Kaszinóban Horty Miklós kormányzó látogatását idézte fel.

Kemma.hu

A Bolcsek család története képekben


Családi fotókkal folytatta a beszélgetést Sugár Gabriellával. Bolcsek Ernő főbányamester egy ifjúkori képe, amely 1910 körül készülhetett indította el e család történetét. A második fotón már feleségével, Szkhadányi Juliannával látható, s bizonyára 1910.09.10-e után készült, a fiatalok ekkor házasodtak össze. A harmadik fotón a Bolcsek család, ahol középen ül a főbányamester anyósa, mögötte lánya, Ilona, felesége áll. Testvérét, Bolcsek Istvánt is megismerhetjük, aki a X. akna írnoka volt. 

Bolcsek Ernőről egy időskori fotó is látszik, nyugdíjasként ül háza kertjében, s mellén a kitüntetések láthatóak. A háza is látszik az egyik képen, amely a VII. Telepen állt. 
Pillanatokat nézhetünk a család életéből. A Bolcsek család egy majálisát láthatjuk, ahol a háttérben a harmonika is megjelenik. Ótelepen volt a levente gyakorlópálya. Egy 1939-es fotón látszik egy pillanat a leventékről. Az utolsó képen a X-es akna focicsapata látszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában