Koronavírus

2023.09.28. 08:10

Újra fellángol a COVID? - ez derült most ki Tatabánya szennyvízéből

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Tatabányán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki tájékoztatása szerint.

Kemma.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 38. héten további emelkedést mutat a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja. Tendenciát tekintve a minták háromnegyedét stagnálás jellemzi, emelkedés mérhető Békéscsabán, a Budapest környéki agglomerációs településeken, valamint Debrecenben, Egerben, Szegeden és Szolnokon. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 21 mintavételi helyen az emelkedett, míg Pécsett – változatlanul – a magas kategóriába esik.

Forrás: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában