A színvonalasabb ellátásért

2023.09.05. 15:03

Nemzetközi pszichiátriai konferencia volt Tatán: Szlovákiából is érkeztek szakemberek

A pszichiátriai betegek színvonalasabb ellátásért tartottak konferenciát kedden Tatán. Többek Között Pál Feri atya gondolatait is meghallgathatták a résztvevők, aki mentálhigiénés szakemberként tartotta meg előadását.

Goletz-DeáK Viktória

Pál Feri atya előadás közben

Forrás: 24 Óra

Fotó: G. D. V.

Szakmai találkozót szerveztek a régió bentlakásos pszichiátriai intézményei munkatársainak, de a szlovákiai Nyitra és Nagyszombat megyéből is jöttek érdeklődő kollégák. A konferenciát immár hatodik alkalommal rendezték meg, ahol a magyarországi szakmai élet legkiválóbb előadóit hallgathatták meg az érdeklődők. A keddi eseményt Tatán, az Új Kajakházban tartották, ahol nem maradt szék üresen. A konferenciát Süttő Erika a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Komárom-Esztergom Vármegyei Kirendeltség igazgatója nyitotta meg.

– Ez már a hatodik alkalom, hogy megszerveztük a konferenciát. A helyszín változatlan, az előadók közül is van, aki visszatérő, de igyekszünk mindig az aktualitásokhoz igazodóan új szakembereket is meghívni. Olyan témák kerültek itt napirendre, ami kapcsolódik a pszichiátria területeihez, egyrészről egészségügyi vonatkozásban, másrészről a szociális terület részéről. Én nagyon jónak tartom, hogy ilyen jó az együttműködés – mondta az igazgató, aki hozzátette, hogy a szűkebb pszichiátriai témákon túl hallhattak előadást a résztvevők az egészségműveltségről, a betegekkel, lakókkal való kommunikációról, de minden évben visszatérő téma a kedélybetegségek is.

– A konferencia végső célja, hogy a pszichiátriai betegek ellátása során olyan tudással felvértezve dolgozzanak a kollégák, ami egy magasabb színvonalú ellátást ad – szögezte le az igazgató. 

A konferencián többek között Dr. Pilling János, a SOTE Magatartástudományi Intézet docense az előadásában arról is beszélt, hogy saját gondolataink korlátjaiban élünk. A nehézségek ugyanis az élet természetes részei, nem tudunk elbújni előlük. A fontos, hogy ha nehéz helyzetben vagyunk ne probléma központúan gondolkodjunk. Ne az legyen a fókuszban, hogy mi a baj, ki tehet róla, hanem arra koncentráljunk, hogyan oldjuk meg. 

Dr. Bensó Beáta addiktológus pedig az egyik súlyos kedélybetegségről, a kényszerevésről beszélt, amiből egy 12 lépéses program segíthet meggyógyulni.

Mondjuk ki
Az előadók között volt Pál Feri atya is, aki ezúttal mentálhigiénés szakemberként a belső békéről beszélt viharos időkben. Mint mondta, azok az erősek, akik meg tudják különböztetni a haragot az agressziótól. A harag egy érzés, aminek a megélése segít túljutni a nehézségeken Az agresszió azonban pedig egy viselkedés, ami tönkre tehet mindent.
– Nem a rosszban kell a jót megtalálni. Milyen felszabadító azt mondani, hogy szörnyű ami megtörtént, ennek nem szabadott volna megtörténnie, hogy azt mondjuk, hogy ez rossz. Nem kell erővel erejével megtalálni a rosszban valami jót. Éppen ellenkezőleg. El kell jutni oda, hogy azt mondhassuk, hogy elfogadom magamat egy olyan személyként, akivel ez a rossz megtörtént – mondta az atya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában