Jegyzet

2023.09.17. 21:00

Nagyi vázája

A kulturális örökség napjai programsorozat alkalmából sok helyen várták környékünkön a kultúra iránt érdeklődőket. Szerencsések vagyunk, hiszen szűkebb környezetünkben is rengeteg érdekes örökség maradt meg, egy példát említve: a római kori emlékek Komáromban, amelyek nem csupán hazánkban, egész Európában egyedülállóak.

Körtvélyfáy Dina

Az ókori Rómáról viszonylag sokat tudunk, de jobban belegondolva elég esetleges, mi marad meg utánunk az utókornak. Hol van már a világ hét csodája? Egyedül a gízai piramist van esélyünk megszemlélni, de Szemiramisz függőkertjét, vagy éppen a rodoszi kolosszust már csak elképzelni tudjuk. 

Több ezer év múlva a ma féltett kincsként őrzött műtárgyakból könnyen lehet, hogy semmi nem marad meg. Az is lehetséges, hogy a Földünk sem létezik majd. Mégis fontos, hogy a jelenben értékeljük, ami ránk maradt, hiszen ha semmit nem tudunk a történelmünkről, a körülöttünk lévő világot sem fogjuk megérteni. Talán több ezer év múlva, éppen a mi lakóhelyünket tárják fel az akkori régészek, nyilván a mostaninál is modernebb technikával. Még csak nem is sejthetjük, mit találnak majd. 

Egy strand medencéjének megmaradt falát? Egy hatalmas szobrot, amelynek már csak a fél arca maradt meg? Egy emléktábla töredékét, amelyen még olvasható pár kósza betű? De az is lehet, hogy éppen a nagymamánk kedvenc vázáját találják majd meg, és állítják ki a múzeumban... 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában